Ниш добија јединствено обележје у Србији: Пре осам година десио се страшан злочин, Споменик ненасиљу упозорење да се тако нешто не понови!

Spomenik nenasilju

Ниш ће бити први град у Србији који ће почетком идуће године имати јединствен споменик посвећен ненасиљу, споменик се подиже на иницијативу породице убијеног студента медицине Вука Стојиљковића.

– Споменик ненасиљу је споменик опомене, али истовремено и симбол толеранције, уважавања и међусобног разумевања – вредности које су универзалне и које треба неговати и чувати – казала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Како је додала, иницијатива о подизању Споменика ненасиљу, који би био опомена свим људима, посебно младима, стигла је од породице убијеног студента медицине Вука Стојиљковића коју су као Град безрезервно прихватили.

Како се наводи на сајту Града Ниша жири је изабрао идејно решење за Споменик ненасиљу који ће се налазити у парку Светог Саве и које је представљено градоначелници Ниша Драгани Сотировски, сарадницима и јавности.

Жири је одабрао савремено идејно решење које се визуелно и урбанистички уклапа на месту подизања и којим се шаље јасна порука – рекла је председница жирија и главна урбанисткиња Тања Обрадовић.

Она је напоменула да је на конкурс пристигло пет радова и да је одлука о избору идејног решења студената Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу донета једногласно.

Конкурс за избор идејног решења спровео је Завод за урбанизам, а директор тог Завода Иван Грмуша најавио је израду пројектно-техничке документације и избор извођача радова који би били, према плану, завршени почетком наредне године.

Подсетимо, пре осам година Србију је потресла вест о бруталном убиству Вука Стојиљковића, студента медицине из Ниша. Због овог случаја Нишлије су данима протестовале, а убица, такође студент, исте се ноћи предао полицији и убрзо је осуђен на свега 12 година робије.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs