Новак Ђоковић није играо свој најбољи тенис против Рубљова, али му је и он био довољан за полуфинале Вимблдона

Novak Đoković nije igrao svoj najbolji tenis protiv Rubljova ali mu je i on bio dovoljan za polufinale Vimbldona

Није Новак Ђоковић бриљирао у свим фазама меча против Андреја Рубљова, чак је натеран да крене из минуса ка новом полуфиналу Вимблдона, али је упркос пролазним кризама у игри и бљесковима млађег колеге наставио да брани лондонски тениски престо и граби ка осмој титули на највећем турниру на травнатој подлози – 3:1 (4:6, 6:1, 6:4, 6:3). Односно, дуелу са Италијаном Јаником Синером, ког је прошлог лета, на истом месту, избацио у четвртфиналу.

Први сет са Русом био је другачији него цео дуел са Хубертом Хуркачом, јер је фантастични сервисер какав је Пољак том својом вештином тражио и добијао брзу размену удараца, толико да је Новак после победе признао да се „одавно није тако јадно осећао на ритерну“, док је против Андреја морао више и дуже да се бори за сваки поен.

Тенисери су на смену освајали гемове на свој сервис, па су прва брејк прилике виђене тек у петом, када је Ђоковић пропустио да побегне на 4:2. Уместо тога пало је ново изједначење, па још једно (4:4), док седми рекет света није урадио оно што је другопласирани на АТП листи претходно пропустио. Пошто је искористио Новаков лош гем сервис, одбранио је свој и најзад, после 44 минута, завршио тај део битке за Топ 4.

Други сет био је сушта супротност. Ђоковић је наместио руку и растрчао се по лондонској трави, а када га добро служе бекхенд, смечеви, дијагонале, форхенд, сервис, смеч… онда му мало ко шта може. Тако је Рубљова свео на пуког статисту, чији се „глас“ чуо тек када је смањио фуриозно вођство ривала на 1:5. Просто није имао ни времена ни простора да реагује, па је за само 27 минута на семафору заблинкало 1:1.

Следећа „рунда“ више је личила је на уводну, само што је имала другачији исход, мада није да навијачи изазивача највећег тенисера света свих времена нису имали повода за ситне изливе, суштински, нереалног оптимизма. Јесте се Новак ишчупао из исте ситуације у другом гему, али када је он требало да брејкне противника урадио је то без пардона и повео са 3:2.

Да му је тактика прошла и следећи пут отишао би на 5:2, овако се рођени Московљанин спасао од новог налета Београђанина, смањио заостатак и покушао да призове светлост на крају тунела. Била је то, наравно, лажна нада, јер није финале Србија опена сваки дан, па да Рубљов може да искористи лош моментум у каријери седмоструког шампиона Вимблдона, као што је то било прошлог лета у Београду. Истина, пришао је на 4:5 свом „џелату“ у три од четири досадашња сусрета и дуго га малтретирао брејк шансама у 10. гему, да би Ђоковић после шестог изједначења реализовао пету сет лопту.

Батргао се Рус и у четвртом сету, али је после Србиновог брејка за 2:1 све ишло на његову воденицу. Знање и искуство учинили су да без већих потешкоћа заврши започето. И после два сата и 50 минута четрнаести пут прође у вимблдонских Топ 4, односно 46. пут у каријери избори полуфинале на турнирима серије 2.000.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs