Нова мера у вртићима: Обустављају све споредне активности због неповољне епидемиолошке ситуације

Vrtić

У сви вртићима у Београду од понедељка, 17. јануара, биће обустављене споредне активности, због неповољне епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених вирусом корона. Допис о обустављању споредних активности, које обично подразумевају страни језик, плес, разне школице спорта, стигао је у петак од Сектератијата за образовање и дечју заштиту.

“Због погоршане епидемиолошке ситуације у земљи затражили смо став Градског завода за јавно здравље и добили мишљење да је у овом тренутку у вртићима безбедније обуставити све споредне активности које не спадају у редован васпитно образовни рад”, кажу у Секретаријату за Еуронеwс Србија.
Истичу да су о томе обавештене све предшколске установе у Београду, као и да су их све још једном подсетили да се стриктно спроводити све предвиђене мере како би се вртићи сачували од ширења короне.

Иначе, лекари кажу да су у овом таласу, који је кренуо са појавом нове варијанте вируса омикрон, посебно угрожена деца до четири године.

На болничком лечењу углавном млађа деца

Начелница Дечје клинике КБЦ “Драгиша Мишовић” др Оливера Остојић рекла је јуче за Еуронеwс Србија да је у тој установи збринуто 26 деце и да на лечењу имају највише малишана до годину и по дана, док је у овом таласу мање деце школског узраста.

“Повећао се број болнички лечених пацијената. Наравно да се повећао број и амбулантних прегледа у нашој болници, као и у домовима здравља у ковид педијатријским амбулантама”, рекла је она.

Навела је да се клиничка слика не разликује много од претходних таласа, да је болест праћена високом температуром, респираторним тегобама, али и дигестивним тегобама – повраћање, дијареја.

Бројна истраживања показала су да се омикрон везује и задржава у горњим респираторним путевима (носу и грлу), а да се ретко вирус спушта на плућа, што је охрабрујућа вест. Међутим, у Србији су у циркулацији обе варијанте вируса- делта и омикрон, те је због тога потребан додатни опрез. Остојић додаје да се мала деца од омикрона једино могу заштити сигурним окружењем, а то је вакцинација родитеља и обезбеђивањем епидемиолошки чистог окружења.

“То није само вакцинација, она јесте на првом месту, али треба водити рачуна и примењивати оне мере о којима причамо дуго, а то су маске, лична хигијена, дистанца. Сада у овом тренутку та млађа деце су најугроженија”, рекла је Остојић.

Иначе, у Србији је одобрена вакцинација деце страрије од 12 година фајзеровом вакцином.

Посебно заштитити децу до четири године

Због повећања броја заражене деце, али и искуства САД, као и појединих европских земаља где расте број малишана на болничком лечењу Удружење педијатара Србије апеловало је на родитеље да се комплетно вакцинишу, приме бустер дозу, јер само на тај начин могу створити сигурно окружење за своју децу.

Председник Удружења проф. Георгиос Константинидис каже да се са омикроном чешће заражавају деца, али да је озбиљна и тешка клиничка слика код њих и даље значајно ређа него код одраслих. Посебно је истакао да треба обратити пажњу да се заштите деца до четири године.

“У САД је значајно повећан број деце на болничком лечењу узраста до четири године. Имају дупло више хоспитализованих у односу на пре месец дана, а три пута више него прошле године. У другим групама није уочен, за сада, тако велики број на болничком лечењу. У неким земљама западне Европе је уочен благи пораст мултисистемског инфламаторног одговора. Међутим, прецизне статистике још нема”, рекао је он недавно за Еуронеwс Србија.

Мултисистемски инфламаторни одговор се јавља две до шест недеља после ковид инфекције која некада може да буде и асимптоматска. Може да доведе до тешке клиничке слике код деце, те стога лекари кажу да треба бити опрезан.
“Треба да упозоримо, имајући у виду чињеницу да су ово подаци из земаља где је обухват вакцинацијом одраслих велики. Код нас је обухват вакцинацијом родитеља деце до четири године најмањи. Та деца немају другу заштиту осим да буду у сигурном окружењу. Због тога смо апеловали да се родитељи вакцинишу бустер дозом, да се вакцинишу деца старија од 12 година”, закључио је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs