Нова мера у Грчкој забрањује невакцинисанима да уђу у затворене просторије

У Грчкој од сутра ступа на снагу одлука која забрањује невакцинисанима да уђу у затворене просторије, а казне за оне који не испоштују ову меру је 300 евра, док за оне који покушају да фалсификују сертификат је 3.000 евра.

Због погоршања епидемиолошке ситуације у овој земљи, власти чине све да смање бројке које су “подивљале” у последњих неколико недеља. Kако јавља дописник РТС-а, Грчка тренутно има око 3.000 заражених на дневном нивоу, што је седам пута више него пре три недеље.

  • За сада важи препорука да нема затварања, али од сутра невакцинисани неће моћи да уђу у угоститељске објекте, биоскопе, позоришта и уопште затворене просторије. Ти простори ће моћи да буду ипуњени до 75 одсто. Постоји апликација која ће показивати да ли је особа вакцинисана или не што ће се проверавати на улазу, испричала је у укључењу дописница РТС-а.

Она је додала и да је стопа вакцинисаних у Грчкој око 40 одсто, а план је да их до јесени буде око 70 одсто, с тим да ће поједине категорије вероватно имати обавезну вакцинацију. Oд јесени ће се највероватније обавезно вакцинисати они који раде у старачким домовима, здравствени радници, али и они који раде у угоститељским објектима, поготово у кухињама. Помињу се и студенти, али и они који раде у образовању, јер ускоро креће и школска година.

Добра вест за наше туристе јесте да ове мере не важе напољу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије