Нова опасност вреба из Русије: Откривена нова врста короне, може се лако раширити по свету

Kovid

У Русији су забележени појединачни случајеви нове мутације вируса корона АY.4.2 која представља подврсту делта соја, изјавио је шеф научне групе за развој нових метода дијагностике људских болести у Централном научно-истраживачком институту “Роспотребнадзора” Камил Хафизов.

– Варијанта АY.4.2 ‘делта’ соја већ је откривена у Русији у изолованим случајевима, показали су резултати секвенцирања генома вируса корона САРС-ЦоВ-2 који се складиште у базу података ‘ВГАРус’. У појединим круговима нову варијанту називају ‘делта плус’, али тај назив се раније односио на други сој и стога сада долази до одређене забуне – рекао је Хафизов.

Према речима Хафизова, прилично је велика вероватноћа да ће се нова мутација АY.4.2 проширити и у Русији и свету.

– Учесталост те подврсте се повећава, али експерти сматрају да она није одговорна за континуирани велики број новозаражених сваког дана у различитим земљама – прецизирао је стручњак.

Такође није искључио могућност да та подврста делта соја може да изазове додатни пораст заражавања. Хафизов је истакао да у борби са тим може да помогне само вакцинација, посебно оних који још нису били заражени ковидом 19.

Стручњак је нагласио да су вакцине које се употребљавају у Русији прилично ефикасне и против варијанте АY.4.2.
– Она се не разликује тако много да би драстично променила способност везивања за антитела. Ако је судити по томе да има мутације у С-протеину, онда је највероватније више повезана са заразношћу, а не са тежином болести – закључио је Хафизов.

Према подацима британских научника, нова мутација вируса корона АY.4.2 могла би да буде 10-15 одсто заразнија од делта соја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs