Нова помоћ државе: 300.000 динара за прворођено дете, до 20.000 евра за куповину стана

Beba

Од 1. јануара наредне године, за свако прворођено дете, држава ће уместо досадшњих 100.000,00 динара, уплаћивати 300.000,00 динара, навео је председник Србије Александар Вучић, у обраћању из Председништва данас. Нове демографске мере биће додатно подстицајне, како би се увећала стопа наталитета и како би млади брачни парови лакше доносили одлуке о заснивању породице.

“Не мислимо да ће тај новац решити све проблеме, али ће бити комбинован са много других мера. За друго дете је 3 пута 10.000 месечно, за треће 12.000 и за четврто 18.000 месечно”, навео је Вучић и додао да ће посебна брига бити вођена о другом детету, те да ће у наредних 15 дана јавност ће бити обавештена и о тим мерама.

“Ово за прво дете нам је била брза мера, нарочито за сиромашније грађане, оне који припадају нижој средњој класи, да им то буде једна подстицајна мера. Када добијете прво дете, онда је најтеже, али део тих ствари остане и за друго и , надамо се, треће дете. Прва мера је 100.000 динара од државе. Неки други градови исплаћују по 100, 150.000 динара”, рекао је председник Србије.

Он је рекао и да ће се настојати да се у овом правцу мотивишу и млађе генерације-студенти, да не беже од рађања деце: “За студенте одмах доносимо меру, да уколико девојка или жена роди дете, да за њу не важе испитни рокови, исто тако за мушкарца који је студент, а до 26. године ако заврше онда се рачуна као да су у року, а за студенте медицине до 28. године”.

Такође, нове мере су обухватиле и решавање стамбеног питања, које ће се везивати за мајку.

“Ми ћемо у наредних неколико недеља завршити тај посао у Народној скупштини. Најважнија мера о којој разговарамо, и то ћемо везивати за мајку, јесу станови и учешће које ће држава дати за младе брачне парове, и својина ће ићи на мајку. Размишљамо да дамо, у зависности од тога колики је стан и где се купује, између 10. и 20.000 евра директно поклона, да бисмо мотивисали младе људе да изађу из родитељских станова раније”, рекао је Вучић, али и нагласио да неће моћи да буде варања, јер ће родитељи морати да уложе и свој новац.

“Да бисмо спречили различите врсте злоупотреба, кроз фиктивни брак и све друго, својину ћемо везивати за мајку. Оне мере које смо донели су ове две 300.000 од државе директно, и други је ово за студенте, то вероватно мора и кроз закон о Универзитету. То ћемо урадити у наредних месец дана”, рекао је Вучић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије