Нова поставка у Галерији КЦ ,,Лаза Костић” од 20. априла

Отварање изложбе ,,Партеон праискона” Новака Новаковића биће реализовано у уторак, 20. априла, са почетком у 19 сати, у Галерији Kултурног центра „Лаза Kостић“ Сомбор.

Посетиоци ће бити у прилици да, уз поштовање мера превенције, посете изложбу непосредно након званичног обраћања које ће бити доступно на фејсбук страници Kултурног центра, путем преноса уживо. Поставка изложбе ће трајати до 8. маја.

Реч о изложби:

Циклус радова под називом „Партеон праискона“ представља визуелизацију исконске жеље да се спознају тајне мистериозне прошлости. Прошлост, поготово она о којој немамо писаних трагова, вековима побуђује имагинацију човечанства, културних активиста… и елементе древних култура ставља у контекст савремене перцепције. Елементи праисторијске уметности у овом циклусу су често и предимензионирани до граница нечитљивости, стварају апстрактну композицију, коју учвршћује керамичка маска, настала по стилизацијама портрета фигурина идола, божанстава или натприродних бића. Оваква комбинација материјала и техника, ствара упечатљиву слику као и велике могућности експлоатације и интерпретације ових мотива.

Циклус садржи радове различитих формата који поред истих мотива, начина формулације и комбинације материјала имају различит сензибилитет у којима доминирају радови у комбинацији графике (колографија) и глазиране керамике, као и мањи број радова изведених у керамици или графици без додатних комбинација са другим техникама и материјалима. Сваки од ових радова носи сопствену мистику и дескрипцију. 

Биографија уметника:

Новак Новаковић је рођен у Ћуприји 1985. године. Завршио је „Уметничку школу“ у Нишу 2004. године као ђак генерације графичког одсека. Мастер студије завршио је у Нишу 2010. године на одсеку за примењену уметност, графички дизајн, у класи професора Видана Папића, Слободана Јелесијевића и Славице Драгосавац.

Један је од оснивача и активни члан удружења „Завичајни клуб ликовних уметника Ћуприје“, које води од његовог оснивања 2009. године. Члан УЛУС-а од 2012. године. Иза себе има бројне самосталне изложбе, такође је био учесник многих групних изложби и ликовних колонија.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије