Нова представа за децу у суботу у апатинском Дому културе

Nesrećna kafina

У суботу, 16. октобра, са почетком у 11 часова, у Великој сали Kултурног центра, биће одиграна представа за децу под називом „Несрећна Kафина“. Овај комад је урађен по мотивима текста Јована Јовановића Змаја. Драматизацију и режију потписује Небојша Савић, а у представи играју Саша Стојковић и Драган Kојић.

Цена улазнице износи 150 динара.

Представа „Несрећна Kафина“ је универзална прича о истинској, правој љубави. Радња се одвија у успаваном, запуштеном краљевству којим влада успавани краљ Птриптриптриптрислав. Дане који пролазе споро, монотоно, ведрим духом и досеткама подношљивим чини Дворска луда, весео младић до ушију заљубљен у краљеву кћи Kафину. Монотонију успаваног краљевства разбија разбојник Разбинос, који отима принцезу Kафину и одводи је у чаробну шуму. Нико из краљевства се не усуђује да пође за Разбиносом и да му се супротстави, чак ни сам краљ који утучен утеху поново проналази у сну.

Вођен љубављу, Дворска луда одлучује да сам пође и супротстави се Разбиносу. Свестан да би му се, као Дворској луди, сви смејали због те одлуке, он узима тајни идентитет. Маскира се у принца „Лепи нос“ и уз одобрење краља, креће у неизвесну авантуру спасавања принцезе. У чаробној шуми разбојник покушава све како би очарао лепу принцезу. Тако сазнајемо да је и он заљубљен у Kафину, да је то његова права мотивација за отмицом. Принц Лепи нос долази у чаробну шуму и изазива рабојника на двобој. Уз низ комичних ситуација, много среће и помоћ шумске виле, излази као победник из овог дуела. Сви желе да виде ко је тајанствени, храбри принц, а изненађење је велико када сазнају његов прави идентитет. Међутим, принцези Kафини то не смета, то не смета ни самом краљу и Дворска луда постаје прави принц.

Основни језик којим представа говори је хумор. Кроз забаву и смех деца се упознају са правим вредностима, стичу сазнања о љубави, витештву, моралу и поштењу. Ако је вођен правим вредностима, ако су му намере искрене и часне, а душа племенита у представи, чак и Дворска луда може да постане принц и једног дана владар целог краљевства.

Текст “Несрећна Kафина” Јована Јовановића Змаја је прави класик дечје литературе, написан бајковито, а у исто време препун правих драмских ситуација и веома погодан за игру. Драматуршке интервенције у тексту су извршене у складу са пишчевим језиком и дописане реченице и ликови звуче потпуно аутентично, змајевски. На тај начин малишани се упознају са богатом заоставштином великог писца који је свој радни животни век посветио њима.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије