Нова улагања сакривена од очију јавности

Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине одавно је у великим финансијским проблемима, али то врх ове медијске куће, на челу са генералним директором Миодрагом Kопривицом и председником Управног одбора Јовом Радићем, не интересује превише.

Kао што је 24седам већ писао, држава је Радио-телевизији Војводине изградила нову зграду величине 17.000 квадратних метара, у коју је уложено 3,9 милијарди динара (33,2 милиона евра). Ипак, само неколико редакција овог медија је прешло у нову зграду док, према речима челних људи РТВ-а наставак пресељења није могућ без нове техничке опреме, или барем њеног дела. Наравно, они очекују да и то финансира држава.

Тако се на крају испоставило да се врх РТВ-а константно хвали новом и скупом зградом (коју је изградила држава, а не они), док је покрајински сервис и даље принуђен да НИС-у, као и претходне 22 године, плаћа изузетно високу кирију за неких 4000 квадратних метара у Сутјеској улици – чак 19 хиљада евра месечно, што вирмански, што преко компензације.

Челни људи РТВ-а би требало да знају да једино чиме нека телевизија може да се хвали је гледаност, квалитет програма и профит што под диригентском палицом Kопривице константно изостаје.

Нови “непредвиђени радови”

Kако 24седам ексклузивно сазнаје, у међувремену су у новој згради вршени још неки радови иако о томе нема ни речи на сајту покрајинског јавног сервиса где се објављују јавне набавке. Такође није јасно којим новцем су наводни радови плаћени.

Да ли је руководство РТВ-а заиста неспособно да поред инвестиције од близу 40 милиона евра пресели све редакције у нову зграду или је нова злоупотреба на делу, сазнаће се врло брзо.

Наиме, према нашим сазнањима, генерални директор РТВ-а Миодраг Kопривица није желео лично да потпише уговор о непредвиђеним радовима али је инсистирао да се радови изврше. По свему судећи, након што је јавност сазнала о катастрофално лошем пословању медијске куће на чијем је челу и поред велике новчане помоћи из буџета, Kопривица покушава да сакрије нова улагања у ову кућу.

Да ли генерални директор не жели да потпише додатне трошкове зато што трпи притисак Управног одбора на челу са Јовом Радићем па због тога притисак трпе и запослени РТВ-а да потпишу ситуације до којих није дошло, сазнаћемо врло брзо.

Поставља се и питање о каквим се уопште “непредвиђеним радовима” ради и да ли је Управни одбор сагласан са новим улагањима? Такође питање је зашто се радови крију. Ако је све у складу са законом не би било потребе да било шта буде тајно.

Већ уложен огроман новац

Подсетимо, РТВ иначе преживљава од законом утемељених прихода – давања из буџета (900 милиона динара) и од наплате ТВ претплате. Ове две ставке чине 96 одсто прихода. За то време, од маркетиншких и других услуга, на пример 2019. године, покрајински јавни сервис приходовао једва 77,6 милиона динара (тек 49 милиона од телевизијских и радијских огласа), што чини мање од три одсто укупних прихода.

Поред нове зграде коју је изградила држава, стручњаци РТВ-а су своје потребе за пуним техничко-технолошким опремањем овог простора проценили на 12 милиона евра (без ПДВ-а), уз калкулацију да је у нову зграду могуће пренети до 20 одсто већ постојеће опреме. До сада су, међутим, добили тек нешто више од трећине тражених средстава – средином 2019. добили су близу пет милиона евра за прву траншу опреме и њу РТВ већ користи.

Врх РТВ-а је, поред свих уложених средстава, за ентеријерско опремање нове зграде прво тражио чак 341 милион динара (2,9 милиона евра). С обзиром на то да је убрзо добио негативан одговор од Покрајинске владе, Kопривица је пристао да умањи суму на, и даље превисоких, 271 милион динара (2,3 милиона евра). Kада држава није била спремна да издвоји ни овај износ, генерални директор РТВ-а је по принципу “дај шта даш” прихватио 150 милиона динара (1,2 милиона евра).

Остало је неразјашњено како то да је намештај за који је прво тврдио да кошта 2,9 милиона евра на крају могао да се купи и за мање од половине те суме и шта је врх РТВ-а планирао да уради са разликом од 1,7 милиона евра.

На све то, ова медијска кућа има огроман број запослених док, у исто време, константно бележи све мању гледаност, што све доводи у питање оправданост оволиких трошкова. 24седам ће обрадити сваку од ових тема, јер јавност заслужује да зна на шта се троши новац из буџета Србије.

На челу РТВ-а, а требало би да су у пензији

Да скандалима у РТВ-у нема краја говори и то што се Миодраг Kопривица спрема за обнову мандата иако би одавно требало да је у пензији. Наиме, како сазнаје портал 24седам он је рођен 1951. године.

Да је Kопривица једини реликт из доба ЈУЛ-а који и данас јаше на буџетима српских грађана свима је одавно јасно. Због чега у држави Србији, поред образованих менаџера, доказаних у овој бранши пензионери спремни на све и даље држе кључна места, питање је за управни одбор којим председава његов још старији колега (пензионер) др Јова Радић који је рођен 1949. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије