Нове муке на Ла Палми: Вулкан бљује лаву већ 3 месеца, сад је ваздух толико загађен да не смеју напоље

Vulkan

Хиљадама становника шпанског острва Ла Палма данас је наређено да остану код својих кућа због „изузетно лошег” квалитета ваздуха који је проузроковала готово тромесечна активност вулкана Кумбре Вијеха.

Од 19. септембра низ падине овог вулкана се сливају спектакуларне реке растопљене лаве, а реч је о најдужој ерупцији на шпанским Канарским острвима још од 1500. године, преноси Ројтерс.

Око 24.500 становника Лос Лјанос де Аридана, Ел Пасоа и Тазакорте, укупно трећина становника Ла Палме, замољено је да остане у затвореном простору због емисије сумпор-диоксида које су достигле токсичне нивое, саопштиле су власти.

Службе хитне помоцћи су саветовале острвљане да затворе прозоре и искључе клима-уређаје како би избегли удисање токсичних испарења.
Такође су препоручили одлагање активности на отвореном и саветовали суграђанима да носе професионалне маске ако морају да изађу из својих домова, док је ђацима речено да остану у школама, а родитељима да не долазе по њих док се квалитет ваздуха не побољша..

Лава је оштетила или потпуно уништила најмање 2.910 зграда, утврђено је сателитским системом за праћење ЕУ Коперникус, што је приморало хиљаде људи на евакуацију из својих домова.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије