Нове олакшице за младе који су запослени

Млади, добро плаћени грађани Србије убудуће ће мање издвајати за буџет Србије. Председник Александар Вучић најавио је јуче неколико пореских измена. Порез на годишњи доходак грађана, познат као намет који плаћају српски милионери, неће се обрачунавати млађима од 40 година.

Послодавци, који реше да незапосленом до овог узраста понуде први посао – издвајаће до 70 одсто мање пореза и доприноса за њега током три године. Исто важи и за ангажоване на пројектима истраживања и развоја.

Србија има стабилне финансије, поручио је председник у јучерашњем обраћању јавности уз напомену да је Србија данас трећа по стопи раста у Европи, после Луксембурга и Естоније.

  • Наша борба је да додатно помогнемо стопу раста, да пробамо да будемо испред Естоније у Луксембурга. Зато је за Србију важно да у другом кварталу остваримо раст између 12 и 16 одсто, што би допринело драстично већим пензијама и платама и њиховом додатном убрзању раста. То значи да ћемо већ крајем године имати услове да повећамо плате и пензије. Због тога апелујем на Владу да министарства више троше новац да бисмо могли да поспешимо потрошњу и увећамо стопу раста, рекао је Вучић.

Најављене пореске измене су пре свега окренуте младима. Порез на годишњи доходак плаћају грађани Србији који зарађују више од три просечне зараде. Он износи десет одсто до шестоструког просека, а ко прикупи и више од тога, на разлику плаћа порез по стопи од 15 одсто. Према Вучићевим речима, то није порез богатима, већ младима да би могли да уложе у бизнис, па да ће им ове мере бити фантастична стимулација.

  • Укинућемо обавезу плаћања годишњег пореза на доходак за грађане млађе од 40 година. Реч је о оном екстрапорезу који плаћају сви који имају плату већу од просека. То је сигнал за младе да мислимо на њих. Затим уводимо трогодишње ослобођење од плаћања пореза и доприноса у износу од 70 одсто на зараде запослених, који први пут улазе на тржиште рада. То ће директно довести до повећавања зарада младих. Под три, ослобођење од 70 одсто пореза и доприноса на зараде запослених који раде на пројектима истраживања и развоја, рекао је Вучић.

Љубодраг Савић: Лакше ће остати

  • Поздрављам предлог све три мере које се односе на опорезивање младих који добро зарађују, каже Љубодраг Савић, професор Економског факултета и додаје: 
  • Што се тиче укидања обавеза плаћања годишњег пореза на доходак, то је добра мера, која ће утицати да млади мање одлазе у иностранство у потрази за послом, бољом платом и условима за живот. Пре свега фриленсери, млади који раде за велике светске компаније имаће користи. Сматрам да су неопходна ограничења која би се односила на оне који екстремно много зарађују. Требало би, ипак, поставити границу у смислу одређене суме или у односу на просечну плату колико пута је надмашује, после које би се наплаћивао порез. Претпостављам да би око 90 одсто младих који одлично зарађују прошао без плаћања тог пореза, док би они чије су зараде екстремне, више десетина пута веће од просечне за исти посао, плаћало екстрапорез. Сматрам да су и остале две мере веома добре и да чувају младе људе и подстичу их да остану у Србији, рекао је Љубодраг Савић.

Звонко Гобељић: Храбар потез

  • У питању је изузетно храбра мера. Имао сам прилику да видим анализу „Србија 2040“, на којој су пре неколико година радили Српска академија наука и уметности и Економски институт. Проблем је што је Србија 2040. године, при актуелним демографским кретањима, земља са 1,5 милиона људи мање, у којој је просечна старост становништва 51 годину, а чак трећина старија од 65 година. Наши пензионери јесу понели највећи терет консолидације започете 2012, умањењем пензија. Међутим, верујем да разумеју да је будућност Србије у младима, а да нам баш они недостају и морамо их подржати. То није уступак њима, него будућност свима нама, рекао је Звонко Гобељић.

Небојша Атанацковић: Добра мера

  • Верујемо да је пореско ослобођење за нове раднике на тржишту рада добра мера. Унија послодаваца годинама тражи нека таква решења. На овај начин ће новозапослени бити јефтинији фирми или ће му послодавац дати већу зараду. По сличном принципу тражимо повластице за новоосноване фирме, да не плаћају све намете док потпуно не прораде. Тако је и са радницима. О томе се причало и на Социо-економском савету. Тражимо да се на различите начине опорезују велика примања и минималне зараде. Имамо велика очекивања и од система социјалних карата, које постоје у Западној Европи. Неко ко је самац и ради, плаћа већи порез него породица. Свакако су позитивне мере и треба ићи ка растерећењу и стимулисати младе, каже Небојша Атанцковић, почасни председник Уније послодаваца.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.