Нове последице ковида на васкуларни систем?

Листа мистериозних симптома повезаних са пост-ковидом је све већа, а најновија, досад непозната последица ове болести се појавила код пацијенткиње у Италији која је добила гангрену на руци, пренео је Њујорк пост.

Лист наводи да су доктори били приморани да јој ампутирају три прста након што је жена у априлу 2020. године добила ковид, а лекари су назвали случај “опасном манифестацијом” болести у најновијем извештају објављеном у Европском журналу васкуларних и ендоваскуларне хирургије.

Научници су свесни да ковид може да изазова хаос у васкуларном систему, иако још нису сигурни зашто.

Тренутно, многи лекари верују да су синдроми након прележаног ковида повезани са претераним имунолошким одговором, који “наређује” телу да нападне оболеле и здраве ћелије, у процесу који се зове цитокинска олуја.

Медицинари су открили још неке неочекиване последице ковида – прошле недеље, истраживач лондонског Краљевског колеџа Тим Спектор је открио да један од пет пацијената доживљава неки од три симптома – осип коже, ране у устима или повећан језик, који се не јављају током болести.

Спектор је прошле недеље рекао за УСА Тудеј да је “ковид језик” стање у којем језик пацијената необјашњиво отиче, је један од најређих симптома које је видео и погађа једног у 100 пацијената, према његовој процени.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије