Новина у органској производњи “хотели за инсекте”, од сада и у Апатину

Organska proizvodnja

Гимназија и стручна школа „Никола Тесла“ из Апатина од скора може да се похвали новином која је за сада, још увек реткост у Србији. У питању је “хотел за инсекте”, који је изграђен жељом ученика и предавача стручних предмета на смеру техничар за обликовање намештаја и ентеријера, Ивана Перишкића, уз свесрдну подршку школе.

Намена ове несвакидашње “грађевине” је пре свега еколошка, базирана на очувању животне средине, а идеја о хотелима за инсекте датира из деведесетих година прошлог века, када су научници суочени са дугогодишњим проблемом гнежђења врста инсеката попут дивљих пчела, бумбара и паука, решили да их саграде. На овај начин инсектима су обезбеђени оптимални услови за њихово склониште, сигурност од опасности и храна, те им је тиме омогућен продужетак врсте.

– Овај хотел за инсекте смо направили за пример како он може да изгледа. То је код нас новина, мада у Србији постоји већ неколико сличних хотела. Циљ нам је био да ђаци ураде нешто ново што до сада нису правили. Током праксе радили су на машинама, упознавали се с материјалом, начинима обраде и рада, рекао је Иван Перишкић.

Хотел осмишљен у етно стилу, изграђен је од више врста дрвета у фази труљења, у виду је бокса, под стрехом и заштићен жицом која штити инсекте од птица.

Овакви видови хотела за инсекте су присутни у органској производњи која је све заступљенија у свету, а њихова практична примена јесте привлачење корисних инсеката који помажу производњи и удаљавање оних штетних од засада. Најчешћи гости хотела су опрашивачи попут бумбара, пчела, и инсекти који сузбијају штеточине као што су бубамаре, пауци, богомољке, ухолаже.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs