Нових 166 Ex Libris-а из целог света од петка пред апатинском публиком

Galerija Meander

У петак, 1. октобра, са почетком у 18 часова и 30 минута, у Галерији „Меандер“ у Апатину, биће отворена Међународна изложба Ex Libris-а. Ова изложба организује се у оквиру 6. Фестивала кратке форме „Потпис“ Kултурног центра Апатин. Овогодишњи Ex Libris састоји се од 166 радова од 59 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, Аргентине, Турске, Русије, Ирске, Kине, Хрватске, Бугарске, Грчке и Србије.

Према пропозицијама конкурса, аутори су послали своје радове на две теме, прва је Земља, а друга тема је слободна.

Ex Libris је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима име власника или аутора књиге. Kасније, Ex Libris се развио у посебну област примењене графике погодне за начин ликовног изражавања у малом формату. Данас је Ex Libris веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих, као што је примена специјалних боја и бојених ефеката, обраде на рачунару и дигиталне штампе.

Ex Libris је више од графике, он је тражен предмет колекционарства, а изложбом која ће бити постављена у петак у апатинској галерији, постојећа колекција броји 1.210 Ex Libris-а.

Поставка ће се моћи погедати до 21. октобра.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије