Нови Закон о животном партнерству! Истополни парови у Црној Гори могу пред матичара

Закон о животном партнерству особа истог пола данас ступа на снагу, а геј парови из Црне Горе са нестрпљењем ишчекују када ће моћи пред матичарем да кажу судбоносно “да”, пише Cdm.me.

Иако ће ступање у животну заједницу бити могуће, LGBT парови ће морати још да сачекају како би остварили сва права из тог закона, јер није усвојен низ подзаконских аката.

Церемонија склапања партнерства особа истог пола неће се много разликовати од церемоније склапања брака пред матичарем, тврде у LGBT организацији, наводи портал. Ипак, матичари су недавно прошли обуку како би им се приближило како ће у пракси изгледати склапање тих партнерстава.

  • У основи, истополни парови ће приступити у општину да пред матичарем, уз присуство два сведока, склопе партнерство и да оно буде уписано у регистар. Све преко тога – прославе, место и начин обележавања, званице и слично је искључиво до жеље и воље самих партнера, као и што би церемонија склапања брака била, рекли су из LGBT Форума Прогрес.

Неке разлике ће постојати и то су углавном формалности пред матичарем који ће своје обраћање морати да прилагоди геј паровима, тако неће бити: “Младожења може да пољуби младу”.

Склапање партнерства у почетку неће бити омогућено у свим градовима, већ у малом броју општина, првенствено у Подгорици.

  • Даном ступања на снагу закона, истополни партнери ће моћи, у малом броју општина, да своје партнерство упишу у матични регистар истополних партнерстава и добију уверење о партнерству, док ће уживање права из овог закона морати да сачека усаглашавање и доношење одређеног броја закона и подзаконских аката. Морамо да нагласимо да се у надлежним ресорима убрзано ради на одређеним актима – правилници и сл, те да се до 15. јула, дана ступања на снагу закона, одређене чињенице могу променити, објашњавају из LGBT организације.

Kако наводе у Прогресу, Закон је рађен по моделима који већ постоје у земљама Западне Европе, те неће бити суштинских разлика у самим процедурама.

У реду код матичара чека 20 истополних парова

Председник Управног одбора „Kвир Монтенегро“ Данијел Kалезић рекао је након усвајања Закона да је то за њих изузетно значајно, те да су на овај дан чекали 10 година. Он је казао и да тренутно располажу са информацијама да 20 истополних парова у Црној Гори чека у ред код матичара.

  • Презначајно је за нас из разлога што ће коначно наше породице пред законом да буду препознате. Након 10 година од прве инцијативе, корак смо ближе равноправности. Наравно, овим законом није решено све, чекамо још 26 закона да буде допуњено, односно усклађено са овим како би у пракси било могуће користити сва права која нам закон омогућава, рекао је Kалезић, пренео је Cdm.me.

Он је указао и да то више није питање које је ствар избора, већ је реч о правној тековини људских права. Портал подсећа да је недавно 20 матичарки и матичара из осам црногорских општина завршило семинар о склапању животних партнерстава.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs