Нови информациони систем финансијских извештаја

Registri

Агенција за привредне регистре припрема нови Посебан информациони систем за састављање и достављање финансијских извештаја, који ће бити отворен за кориснике до краја јануара 2022. године, најавио је директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић.

Лучић је објаснио да је нови систем у складу са прописима који уређују потпуно нови модел финансијског извештавања, у коме су финансијски извештаји одређени величином обвезника и који се састављају на потпуно новим образацима за све групе обвезника, наведено је у саопштењу АПР-а.

Први рок за достављање редовних годишњих финансијских извештаја за 2021. годину је 31. март 2022. године.

Новине прописане новим Законом о рачуноводству су и раздвајање финансијских извештаја од документације и њихово достављање у новим, одвојеним роковима, увођење нових извештаја и напомена у складу са величином обвезника, достављање документације само за обвезнике ревизије и увођење нових докумената за одређене групе обвезника и увођење коригованог финансијског извештаја који могу да достављају обвезници ревизије.

Лучић је подсетио да привредници већ седам година достављају своје финансијске извештаје електронским путем и изразио очекивање да ће АПР у идућој години примити око 300.000 извештаја.

Он је објаснио да након пријема следи обрада и објављивање извештаја на интернет страници www.апр.гов.рс у роковима које прописује нови Закон, а најкасније до 30. септембра 2022. године, када ће бити објављени сви исправни, али и неисправни финансијски извештаји и документација, коју обвезници нису исправили у остављеном року.

“Објављивањем свих достављених финансијских извештаја и документације обезбеђује се пуна транспарентност финансијског извештавања”, нагласио је директор АПР.

С обзиром да се финансијски извештаји достављају искључиво електронским путем, законски заступници треба да провере исправност квалификованог електронског сертификата, како би на време обезбедили његову валидност, наведено је у саопстењу.

Пре пуштања у рад Посебног информационог система, Агенција спроводи припремне активности које се односе на утврђивање евиденције обвезника без које неће бити могуће достављање финансијских извештаја и прописане документације.

Заједно са пуштањем у рад Посебног информационог система, који омогућава лакше састављање и достављање рачунски и логички исправних извештаја, Агенција ће објавити техничко, као и корисничка и видео упутства са инструкцијама за рад у систему.

Лучић је поручио правним лицима и предузетницима, који воде пословне књиге по систему двојног књиговодства, треба да се благовремено упознају са новим правилима, како би састављање и достављање финансијских извештаја за 2021. годину прошло успешно, саопштили су из АПР-а.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs