Нови ИПАРД већи за сто милиона евра од претходног

Zemlja

У новембру се очекује да Европска комисија усвоји финалну верзију ИПАРД три програма за Србију, а пакет претприступне помоћи за пољопривреду износиће 288 милиона евра.

Овај износ увећан је за више од 100 милиона евра, јер је кроз претходни програм било опредељено 175 милиона за подизање конкурентности аграрног сектора и прилагођавање стандардима Европске уније.

Начелница одељења за управљање ИПАРД програмом Јасмина Миљковић недавно је казала да можемо бити задовољни одзивом пољопривредника.

  • Увек може боље, али не могу рећи да сам незадовољна. Недавно нам је завршен шести позив за меру један, пристигло је више пријава него што има пара и докле је то тако не можемо да кажемо да смо незадовољни, изјавила је Миљковићева, а преноси РТВ.

Потврдила је да се у новембру очекује да Европска комисија усвоји финалну верзију за ИПАРД три програм, који је за сада иницијално процењен на 288 милиона евра. Оно што је новина јесте мера шест, а то је улагање у руралну инфраструктуру. Још није потврђено када ће ова мера бити отворена.

Од укупне пољопривредне трговинске размене Србије 75 одсто је са ЕУ, а извоз Србије у ЕУ је у 2020. достигао близу две милијарде евра. У марту ове године званичници ЕУ у Србији оценили су да се наша земља добро припремила за ИПАРД три програм кроз имплементацију мере улагања у руралну инфраструктуру што је битно, имајући у виду снагу пољопривреде. Констатовано је да Србија испуњава критеријуме Европске уније за финансирање инфраструктурних пројеката у селима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.