Нови конкурс за пољопривреднике: 241 милион динара за куповину нове механизације

Poljoprivreda

Покрајински секретаријат за пољоприбвреду, шумарство и водопривреду обезбедио је 241 милион динара за куповину нове механизације за пољопривреднике у Војводини. Конкурс је покренут пре пар дана, када је отворен јубиларни 90. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

Огромна подршка пољопривредницима од стране покрајинског секретаријата огледа се и у покретању нових конкурса. Владимир Галић, потпредседник покрајинске владе и секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, ексклузивно за портал Војводина уживо, овим поводом дао је изјаву:

„Пољопривреда је у Војводини и даље најзначајнија, најдоминатнија грана привреде, посебно у руралним продручјима“.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду се налази на Новосадском Сајму, јер оно је место где се појављују најновија техничка и технолошка достигнућа за даљи развој пољопривреде. То је нарочито изражено у области механизације. Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је 19.05. расписао конкурс који траје до 16.06 у износу од 241.500.000,00 динара за механизацију. Конкурс носи назив: ”За куповину физичких средстава пољопривредних газдинстава у области воћа, поврћа, грожђа и осталих усева”.

„Чекали смо Сајам да би пољопривредници могли да остваре евентуално сајамске попусте, да се пољопривредници увере који су то најбоља решења у области механизације за њих и када остваре те попусте да дођу до нас, да аплицирају за новчана средства. Ми субвенционишемо 60 до 70% од саме инвестиције. Значи, ако пољопривредник узме нешто од механизације у вредности од милион и по динара, покрајина му даје милион динара. Ово је само једна од мера која показује колику подршку пољопривреда има од стране покрајинске администрације“, изјавио је Владимир Галић, потпредседник покрајинске владе и секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, током обиласка Новосадског сајма, за портал Војводина уживо.

Проблеми руралног развоја у АП Војводини се огледају у чињеници да је пољопривреда још увек доминантна привредна делатност у највећем броју општина а да је механизација на пољопривредним газдинствима застарела.

Један од приоритетних праваца у модернизацији пољопривреде огледа се и у расту броја трактора и осталих пољопривредних машина са увећаним техничким могућностима (бољим перформансним карактеристикама).

У процесу даљег приближавања и коначног придруживања наше земље Европској унији (ЕУ), техничка опремљеност представља базну компоненту од које зависи функционалност нових аграрних структура. Замена дотрајалих и обезбеђивање потребног броја нових трактора и осталих пољопривредних машина на фармама, било директно, било индиректно (путем обезбеђивања разних форми финансирања њихове набавке), јесте предуслов за благовремену реализацију радних активности (нарочито код појединих култура као што су житарице, индустријско биље и крмне смеше).

Модерне развојне тенденције иду у правцу аутономних уређаја, што значи пољопривредних машина које би биле у стању да раде без возача. Већ данас постоје разни уређаји који возачима олакшавају рад (нпр. ГПС-ом вођени трактори). Имајући у виду наведено, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство дана 19. маја 2023. године, објавио је Конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору воће, грожђе, поврће и остали усеви у АП Војводини у 2023. години који траје до 16.06.2023. године.

Како Новосадски сајам представља место где се презентују најновија техничка и технолошка достигнућа у пољопривреди, као и примена науке у пољопривреди логично је било да се овај конкурс отвори баш за време одржавања Пољопривредног сајма у Новом Саду, као једне од највећих и најважнијих манифестација у нашој земљи.

Бесповратна средства која се додељују по овом конкурсу износе до 241.500.000,00 динара.

Бесповратна средства за подршку инвестиција по овом конкурсу утврђују се у износу до 60% од укупно прихватљивих трошкова инвестиције тј. до 70% за подносиоце пријава чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, жене носиоце пољопривредних газдинстава и за лица млађа од 40 година.

Циљ овог конкурса јесте подизање техничко-технолошке опремљености пољопривредних газдинстава у сектору воће, грожђе, поврће и остали усеви.

Бесповратна средства која се додељују по овом Конкурсу намењена су за:

У Сектору воће, грожђе, поврће за набавку опреме- линија за чишћење и прање, бербу, сортирање и калибрирање производа, паковање и обележавање производа;

У Сектору поврће за набавку машина за садњу и заштиту биља;

У Сектору остали усеви за набавку машина за примарну и допунску обраду земљишта, ђубрење земљишта, сетву, транспорт као и опрему за навигацију.

Инвестирање у механизацију је вишеструко исплативо јер има директан утицај на све аспекте производње.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.