Нови конкурс за произвођаче из свих сектора пољопривреде, ИПАРД подстицаји вредности 6,5 милијарди динара

Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде расписала је јавни позив за ИПАРД подстицаје из мере 1, која се односи на набавку физичке имовине пољопривредних газдинстава, потврдила је Танјугу директорка Управе Биљана Петровић.

  • То је највећи позив до сада, вредан 6,5 милијарди динара. Пољопривредници могу да подносе захтеве за све оно што повећава вредност њиховог газдинства, објекте, противградне мреже, хладњаче, мезанизацију, прикључне машине, складишта за житарице, рекла је Петровићева, додајући да произвођачи из свих сектора пољопривреде могу да подносе захтеве.

Петровићева је прецизирала  да је максималан износ подстицаја по једном газдинству 700.000, а за произвођаче меса до милион евра.

  • Овим износима финансира се до 60 одсто укупне вредности инвестиције, а уколико се ради о младим пољопривредницима онда 65 одсто, рекла је директорка Управе за аграрна плаћања.

Напоменула је да постоје одређена ограничења у погледу величине газдинства да би могло да се квалификује за добијање подстицаја из ИПАРД програма.

  • Kада је реч о производњи јагодичастог воћа, то је од два хектара па навише, кад се ради о осталим врстама воћа од пет до сто хектара, с тим да у сектору воћарства то може бити и гринфилд инверстиција, односно да крену од набавке садница и уколико до тада нису имали овакву врсту производње, навела је Петровићева.

Пољопривредна газдинства  по овом позиву пријаве могу да доставе до 10. септембра.

  • Kада буду сакупљене све апликације, очекујемо да у сепрембру почнемо са исплатама 50 одсто аванса, како бисмо омогућили пољопривредницима да што брже заврше своју инвестицију. У моменту одобравања пројекта они ће се изјашњавати да ли желе авансну исплату. Уколико је одговор потврдан, потребно је да доставе банкарску гаранцију. Након завршетка инвестиције апликантима се исплаћује преостали део новца, објаснила је директорка Управе за аграрна плаћања, уз напомену да 40 дсто новца за финансирање инвестиције, пољопривредник обезбеђује из сопствених средстава или кредита.

Јавни позив и конкурсну документацију можете преузети ОВДЕ.

Б.К.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије