Нови медицински подухват наших лекара

Дедиње 2

Јуче је, први пут у српској медицини , пацијенту старом 85 година у истом захвату имплантирана аортна валвула ТАВИ и ендоскопски решена анеуризма аортне валвуле (ЕВАР), саопштио је Институт Дедиње.
У тиму који је симултано извео ове захвате били су др Дарко Бољевић и др Михајло Фаркић који су извели ТАВИ процедуру, др Драган Сагић, др Владимир Ковачевић и др Владимир Михајловић су радили интервенцију ЕВАР .

„Ово је прва хибридна интервенција ове врсте урађена у Србији , којом је пацијенту решена тешка аортна стеноза, а који није био операбилан због веома калцификоване, такозване, порцеланске аорте, која није допуштала примену класичне хирургије. У истом чину решена је и анеуризма абдоминалне аорте, која је претила руптуром, са потенцијално неповољним исходом. Настављамо истим темпом, и са фантастичним ТАВИ решењима, и са комбинованим процедурама у новој хибридној сали, која нас својим технолошким могућностима посебно инспирише”, рекао је др Дарко Бољевић након завршеног првог симултаног захвата ове врсте у Србији, преноси Танјуг.

У новом простору Инситута Дедиње у само у једном дану изведена је 21 операција на отвореном срцу, оборивши тако европски рекорд. Мало пре тога у једном дану изведено је 10 ТАВИ процедура замене аортног залистка и заједно са лајпцишком клиником поделили европски трон.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије