Нови моменат у афери која тресе ЕП: Откривена улога сестре ухапшене Еве Каили

Eva

Политика је била породичну посао за породицу Каили, открива портал Политицо доносећи појединости о пословним пројектима сестре Еве Каили који су сви били уско везани уз рад сада бивше потпредседнице Европског парламента која се нашла у средишту скандала због примања мита од Катара.

Како је Ева Каили напредовала у хијерархији у Бриселу, тако је њена сестра Манталена Каили покретала пројекте, добијајући европску подршку и сестрино политичко навијање, закључује након своје истраге Политицо.

Манталена Каили стала је чврсто на страну своје сестре када је скандал с катарским коферима натрпаним еврима експлодирао у срцу Европске уније.

„Познавајући личност и моралне вредности своје сестре, уверена сам да то није истина“, коментарисала је Манталена Каили сестрино хапшење, али је убрзо неко избрисао њено и имена њених сарадника с интернетских страница пројеката којима се бавила.

Сестра јој је била изразито успешна у политичким круговима у Бриселу, али предузетна и успешна била је и Манталена и њена компанија Маде Гроуп. Интереси фирме, случајно или мање случајно, преклапали су се са сестрином каријером, преноси Јутарњи.

Један од најбољих примера које је пронашао портал Политицо је у сектору науке и технологије. Наиме, баш док је Ева Каили постајала све заинтересованија за вештачку интелигенцију и блокчејн технологију у ЕП-у, њена сестра интересовала се за иста подручја. Тако је 2018. године покренула непрофитну иницијативу ЕЛОНтецх у склопу Маде Гроупа, која се бавила баш тим темама.

Врхунац Евине подршке блокчејну био је исте 2018. године, када је објављена резолуција о тој технологији. Грчка парламентарка, која је чланица ЕП-а постала 2014. године, водила је европски панел за науку и технологију који ће идуће 2019. године основати Центар за вештачку интелигенцију. Обе сестре биле су укључене у ЕЛОНтецх, као и неколико асистената Еве Каили у Парламенту.

Један од уредника ЕЛОНтецха, Димитрис Цанидакис, такође се појављује на попису помоћника Еве Каили на веб страници Европског парламента, док се виши правни саветник ЕЛОНтецха Александрос Спиридонос појављује на истом попису парламентарних помоћника као пружалац услуга, пише Политицо.

Године 2020. Ева Каили је била у међународном саветодавном одбору за СТОА-у, саветодавно тело Европског парламента за иновацијске приоритете ЕУ. Одбор је укључивао представника ЕЛОНТецха – и представника Qатар Фоундатиона, развојне организације из Емирата дубоког џепа, задуженог за образовање, науку и културу.

Делатности ЕЛОНтецха врло су лабаво дефинисане, пише Политицо. Реч је о телу које приређује догађаје и представља се као „опсерваторија“ и „платформа“ за правне и технолошке теме. Према платформи за транспарентност ЛоббyФацтс.еу, укључена је у регистар лобистичких организација ЕУ од 2020, фокусира се углавном на блокчејн технологију. ЕЛОНтецх је у међувремену нестао из регистра.

Матична организација Маде Гроуп није објавила своје рачуне, али је према подацима из ЕУ примила велике износе из средстава ЕУ за своје пројекте, иза којих је подршком стала и Ева Каили.

ЕЛОНтецхова веб страница скинута је с веба крајем прошле недеље. Потом је поново враћена на мрежу, али с уклоњеним именима свих његових запослених. Последњи догађај ЕЛОНтецха, одржан у првој недељи децембра, био је Округли сто о вештачкој интелигенцији у Атини, чији је домаћин била Ева Каили у Европском парламенту.

Именовање саветодавног одбора – уз друге догађаје и иницијативе предузете током мандата Еве Каили – тренутно истражује СТОА како би се уверила да је све било транспарентно, рекла је Политицу особа из канцеларије једног заступника у Европском парламенту повезаног с истрагом.

Кристијан Ехлер, европарламентарац десног центра који је преузео председање СТОА-ом у марту 2022, рекао је за Политицо да није сигуран да ли се изричито расправљало о предлогу именовања стручњака који је радио за ЕЛОНтецх.

На питање Политица зашто су имена особља и саветника уклоњена с веб странице ЕЛОНтецха, Манталена Каили је рекла да је то учињено како би се очувала „дискреција“ саветника и волонтера организације. Упитана зашто је избрисала и своје име, рекла је да „није тајна“ да је водила ЕЛОНтецх.

Када је Ева Каили ухапшена у склопу белгијске истраге о корупцији, прању новца и криминалној организацији, Манталени Каили такође је замрзнута имовина.

Манталена Каили била је у управљачком одору лобистичке групе Индустрy Цоммонс, која Манталену описује као „главну саветницу и блиску сарадницу грчке европарламентарке Еве Каили“. Зашто није наведена у сестрином консултанском тиму на страницама ЕП-а, Манталена Каили каже да не зна. Манталена је адвокатица, а једна од њених најближих сарадница у Маде Гроупу била је Матина Канаки, некадашња асистенткиња Еве Каили. У новембру 2022. године Канаки је постала менаџерка фирме за некретнине коју су покренули Ева Каили и њен такође ухапшени партнер, Италијан Франческо Ђорђи.

Организација Маде Гроуп годинама је учествовала у дигиталним пројектима европског програма Хоризон 2020, с којим је била повезана Ева Каили. Реч је о 80 милијарди евра вредном развојном програму Европске уније. Међу осталим, пре две године управо је Маде Гроуп одабран за оператера регионалног центра Стартс, који је основан у склопу Хоризона 2020. Маде Гроуп, према изворима Политица, добио је око 105.000 евра за учествовање у Стартсу.

Но, Манталена негира да су сестра и она сарађивале на проблематичан начин.

„Имали смо активности које се нису експлицитно преклапале с Евином агендом“, изјавила је за Политицо, и даље инсистирајући на сестриној невиности.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs