Нови прописи о забрани продаје е-цигарета малолетницима ускоро пред посланицима

Cigare

Предлогом измена Закона у дувану који ће се наћи пред посланицима предвиђена је забрана продаје електронских уређаја за загревање дуванског и биљног производа и електронских цигарета млађима од 18 година.

У Предлогу се наводи да се уводе експлицитне забране у циљу заштите због посебне популарности електронских цигарета међу малолетницима.

У Закону о дувану до сада није постојала дефиниција електронских цигарета и оне не спадају у дуванске производе.

„Тржиште дувана и дуванских производа се континуирано мења и иде у смеру развоја нових и алтернативних производа који у свом саставу не садрже дуван, али садрже никотин или ароме без никотина, а намењени су пушењу или оралној употреби, те је Министарство финансија увидело потребу да се ови производи прецизно дефинишу“, наводи се у Предлогу измене Закона о дувану.

Основни разлози за доношење овог закона, проблеми које би овај закон требало да реши, односно циљеви који се овим законом постижу су формирање правног оквира који ће омогућити регулисану производњу и промет нових и алтернативних производа сродним дуванским производима, заштита малолетних лица и јавног здравља и усклађивање са ЕУ директивом 2014/40/ЕУ.

Како се наводи у образложењу предложеног документа, проширен је предмет уређења тако да Закон о дувану обухвата и сродне производе који не садрже дуван, а у које спадају течности за пуњење електронских цигарета, са никотином или без њега, биљни производи за пушење односно загревање, који се употребљавају сагоревањем односно загревањем, никотинске врећице, као и производи за водену лулу – ароме за наргиле.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs