Нови пројекат дигиталне платформе АгроСенс: Е-калкулатор дозира оптималну количину ђубрива

AgroSens

У Мокрину је одржана је промоција пројекта Института БиоСенс “Аутоматски е-калкулатор за ђубрење озимих и јарих усева на основу анализе земљишта” у оквиру кога је новим функционалностима унапређена дигитална платформа АгроСенс. Уз помоћ платформе, пољопривредници могу да добију препоруку за оптималну формулацију ђубрива.

Е-калкулатор даје аутоматску препоруку у виду јасно дефинисане формулације и потребне количине ђубрива.

“Пољопривредници често прескоче анализу земљишта што доводи до недовољног или прекомерног ђубрења. Превише минералног ђубрива утиче на гомилање штетних материја у биљкама и узрокује њихово сушење и пропадање, док недовољан ниво хранива доводи до успореног раста и развића биљака. Коришћењем платформе АгроСенс, произвођачи и саветодавци могу да добију аутоматску препоруку за ђубрење озимих и јарих усева у виду јасно дефинисане формулације и потребне количине након што унесу све неопходне параметре о гајеном усеву и основне параметре анализе земљишта“, рекао је Владан Минић, менаџер Центра за развој производа Института БиоСенс.

Дигитална Платформа АгроСенс је бесплатна и има више од 20.000 корисника. Најновија научна достигнућа Института Био Сенс интегрисана су у платформу, а ову унапређену верзију подржало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs