Нови рекорд у броју стогодишњака у Јапану, према најновијој евиденцији има их 86.511

Јапан, који од свих земаља на свету има највише стогодишњака у односу на укупан број становника, поставио је ове године нови рекорд по броју особа чије се године изражавају троцифреним бројем.

Број стогодишњака у Јапану, земљи познатој по дуговечности становника, достигао је највиши ниво од када се води та врста евиденције. Закључно са 15. септембром, у тој земљи има их чак 86.511, преносе јапански медији.

У тој острвској држави са 125,5 милиона становника, у односу на прошлу годину, забележен је осетан раст од 6.060 грађана који су достигли „троцифрене” године.

Јапан је по апсолутном броју стогодишњака традиционално на другом месту у свету, иза САД, али пошто има знатно мање становника, убедљиво предводи планету по проценту стогодишњака у популацији.

Жене изразито дуговечније 

Број стогодишњака у Земљи излазећег сунца непрекидно се повећава већ 51 годину, од 1970, када их је било само 310.

Разлог за тако мали број, поред чињенице да је популација крајем 19. века била знатно мања него касније, треба тражити и у мноштву природних и друштвених несрећа које су далекоисточну царевину задесиле у првој половини 20. века, као што су налети туберкулозе и шпанске грознице, више случајева масовне глади и губитак живота огромног броја становника у Другом светском рату.

Мада је у свету по дуговечности нарочито познато јапанско острво Окинава, већ девет година по броју стогодишњака на 100.000 становника (тренутно 134,75) на првом месту је обалска префектура Шимане, која се налази на северозападном ободу највећег јапанског острва Хоншу, недалеко од Корејског полуострва, и има популацију величине Црне Горе.

Чак 88 одсто стогодишњака у Јапану су жене, њих 76.450, а тренутни рекордер по дуговечности је Кана Танака, из града Фукуоке, која је 13. септембра напунила 118 година. Она је истовремено и званично најстарија особа на свету, будући да је њено име уписано у Гинисову књигу рекорда.

Најстарији мушкарац у Јапану је Микизо Уеда из Наре, који има 111 година.

Иначе, Јапан је нација с најстаријим становништвом на свету јер су у 2020. чак 29 одсто јапанске популације чинили људи од 65 или више година, иза чега стоје деценије ниског наталитета. 

И.М.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије