Нови Сад проглашен Европском престоницом културе: Пред нама 350 дана јединственог програма

Novi Sad

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је круна Европске престонице културе уједно и круна рада и резултата које постижу последње деценије.

Нови Сад вечерас је постао Европска престоница културе у 20 сати и 22 минута свечаном прославом “Зенитеум::2022” редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.

Поводом свечаног отварања, јавности се обратио и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на свом Инстаграм налогу, истичући да је награда дола у праве руке, односно прави град.

 

 

Ова година ће дефинитивно променити све наредне године у Новом Саду. Круна Европске престонице културе уједно је и круна рада и резултата које постижемо последње деценије. Цела Европа ће видети како изгледа када награда дође у праве руке – у прави град. Од титуле Европска престоница културе ми смо створили нашу шансу – да се покажемо, да докажемо да смо је вредни, да је уградимо у нови систем вредности на којем ћемо даље градити наш Нови Сад – истакао је он у својој објави и додао:

– Мало је оних који су те давне 2016. године веровали да ћемо победити у Бриселу. Мало је оних који су нам давали шансу, иако су знали да је овај град настао на темељима европских вредности, да се оне овде и живе и подразумевају. Можда их је било мало, али њихова подршка је била велика. И зато хвала свима. Хвала мојим Новосађанима!! Због њих је све ово .. Хвала председнику Александру Вучићу, и Влади Србије зато што нас нису оставили саме, већ су нам се придружили у борби до победе. Јер ово није само прича једног града. Ово је прича свих нас. Драги пријатељи, пут до успеха је лакши када чврсто верујете у своје снове, и спремни сте да марљиво радите да бисте их остварили, па онда и ако паднете устајете још чвршћи и истрајнији у тој намери. Ми смо још један сан остварили. А већ сутра нас чекају нови изазови.Титула Европска престоница културе заувек ће остати део идентитета и нови симбол Новог Сада. Живео Нови Сад! Живела Србија! – закључио је градоначелник.
Брнабић: Србија је највише уложила у културу

Премијерка Ана Брнабић тренутно је у Новом Саду поводом свечаног отварања и ту прилику је искористила да нагласи да је овај град један од најбољих европских престоница културе.

– Не постоји град који је више заслужио да високо уздигне европску заставицу омладине и културе. Нови Сад је једна од најбољих европских престоница са највећим буџетом уложеним у културу. Србија је земља победник која инвестирајући у науку, иновативне, креативне и талентоване људе и просторе постаје модерна, отворена земља, земља партнер на глобалном нивоу. У креативне индустрије, у последњих пет година, инвестирано је милијарду евра. По угледу на Европску престоницу културе, установили смо и Националну престоницу културе, а ту титулу недавно је понео град Чачак – истакла је Ана Брнабић.

Брнабић је нагласила да “иза тог успеха стоји велики и посвећени тимски рад Фондације Нови Сад Европска престоница културе и града Новог Сада уз подршку покрајинске и републичке владе”.

– Овом приликом желим да вам се захвалим и честитам на изузетном раду и да честитам свим Новосађанима и грађанима Србије, јер ви сте ово урадили за Нови Сад али и читаву нашу земљу – истакла је премијерка.

Гојковић: Признање које надахњује

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић оценила је вечерас, на свечаности посвећеној ступању Новог Сада у статус Европске престонице културе у новосадском Српском народном позоришту, да је тај град одувек био средина која симболизује вредности на којима почива европски културни простор и место у коме мултикултуралност станује већ вековима.

Гојковић је истакла да је данас изузетан дан за Град Нови Сад, читаву Србију и посебно бројне људе који у култури раде и за њу живе.

– Поред престижа који са собом носи, титула европске престонице културе признање је које надахњује и вишеструка прилика за сваки град који је понесе. Бићу мало лична и приметићу да из перспективе Новосађана, нема ничег природнијег од тога да наш град буде европска културна престоница – казала је Гојковић.

Нагласила је да у Новом Саду различитости никада нису биле разлог за подељеност, већ мостови који спајају и уједињују.

– Култура овог града је као богат мозаик делова, који сијају и сами за себе, али далеко јаче и блиставије када су заједно – казала је Гојковић.

Како каже свега тога не би било без љубави коју Новосађани имају према свом граду, која се пажљиво негује од малена.

– Она је јединствена и по својој јачини и по обостраној привржености. Како је то један од симбола овога града, велики Мирослав Мика Антић давно написао: „Једном су ме питали зашто сам тако гимназијски заљубљен у Нови Сад. Нисам умео да одговорим. Јер са најдражим градом је као са најдражом женом: никада нећемо успети да објаснимо ни себе ни другима шта нас је то тако везало – казала је Гојковић.
Она је подсетила да је као градоначелник Новог Сада 2008. године упутила писмо Европској комисији, са питањем да ли један град изван Европске уније може да се кандидује за Европску престоницу културе.

– Овај дан деловао је истовремено и близу и далеко. Близу зато што смо знали да Нови Сад и те како има шта да понуди европској културној сцени, далеко због благе зебње да ли ће бити испуњени сви неопходни услови за ову престижну титулу. Испоставило се да је свака стрепња била сувишна и да је “Српска Атина” достојна великог признања чији је један од идејних твораца Мелина Меркури, славна грчка глумица и министар културе – казала је Гојковић и додала де је уверена како ће у 2022. години Нови Сад успети да Европи представи оно по чему је специфичан и јединствен.

Она је истакла и по чему је Нови Сад посебан.

– Као град на Дунаву богате историје, средиште разноврсних фестивала и културних дешавања, место језичке и културне разноликости. И ништа мање као средина у којој се преплићу традиционално и модерно, локално и глобално, класично и авангардно. Свој и посебан, а истовремено отворен, космополитски и град свих који у њега дођу – казала је Гојковић и позвала све госте, ствараоце и уметнике да и у наредних 350 дана уживају и учествују у програмима који славе културу и промовишу оно најбоље, најузвишеније и најплеменитије – истакла је она и додала:

– Нови Сад је истински град Слободе, Лјубави, Наде и Дуге, као што су названи и програмски лукови моста који спаја две обале, два века и све људе који живе у њему. Култура јесте мост, а Нови Сад је од данас Европска престоница културе – навела је Гојковић.
Поштовање епидемиолошких мера

Сви програми на свечаном отварању Европске престонице културе прилагођени су епидемиолошким мерама, стога су од самог почетка капацитети били веома ограничени на планираним концертима, приликом продаје улазница, а уз то, ради безбедне и одговорне организације, Фондација “Нови Сад – Европска престоница културе“ преузима иницијативу за додатне мере и пооштравање контроле њихових поштовања.

Фондација је стога као прву меру дала препоруку да се одложи 60 одсто концерата, док ће појачане мере контроле бити на оним концертима коју су директно у продукцији Фондације. Потом на концертима који ће бити реализовани, капацитети су до 50 одсто, на појединим ће бити и мањи, а заједно са улазницом, биће неопходно да посетиоци приложе зелени сертификат или антигенски тест не старији од 48 сати или ПЦР тест не старији од 72 сата.

У складу са актуелним епидемиолошким мерама, на самом догађају неопходно је ношење маски и одржавање дистанце.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије