Нови Сад са око 20 изложби постаје центар визуелне уметности: Од Шагала и Ел Грека до светски признатих фото-репортера

Umetnost

Нови Сад ће као Европска престоница културе у наредних 40 дана бити прави центар визуелне уметности, где ће се први пут одржати готово 20 изложби истовремено, како у затвореним просторима, тако и на јавним локацијама широм града.

Други програмски лук под називом „Сеобе“ довешће уметнике који ће се представити кроз различите медије визуелне уметности, на чак 15 изложби.

Од класичног сликарства до савремене фотографије, од периода дуге римске владавине до Новог века, од музејских антиквитета до приватних колекција, овај програм је оргранизован уз учешће свих кључних новосадских музеја, као и значајних партнера попут Друштва архитеката Новог Сада, Галерије „БелАрт“, Савеза удружење ликовних уметника Војводине, као и многобројних домаћих, регионалних и европских уметника.

Посетиоце од 18. фебруара очекују европски мајстори сликарства, попут Марка Шагала, Ел Грека и Елизабет Виже-Лебрен, и то у Галерији Матице српске у оквиру изложбе „Миграције у уметности, уметност миграција“.

Изложба ће се позабавити одразом балканских миграција и њених ефеката на Србију у оквирима националне уметности.

Такође, у Нови Сад стижу и фотографије тренутно најзначајнијих светских фото-репортера на тему миграција, добитника престижних награда Фондације Wорлд Пресс Пхото – Варена Ричардсона, Джона Станмајера, Матијаса Косте, чије радове ће публика имати прилику да погледа од 19. фебруара на Тргу слободе, у оквиру изложбе „Миграције у 21. веку“.

Савремени европски аутори, Алаин Велтер, Ката Версеги, Аре Андерсен и други, сликаће на јарболима у оквиру изложбе „Миграрт“ која ће бити отворена у другој половини фебруара на Субином платоу, у Лиманском парку.

Изложба ће отворити питања о актуелним економским, социјалним и политичким миграцијама, које се дешавају у Европи, односно у земљама из којих уметници долазе.

У организацији „Беларт“ галерије и Градске управе за грађевинско земљиште, изложба је, са својих 49, замишљена као сарадња шест градова који су већ понели или ће понети титулу Европске престонице културе у 2022. години.

Визуелним уметницима Драгану Матићу, Данијелу Бабићу и Селману Тртовцу из Београда, придружиће се колеге из европских земаља Арјан Прегл, Владимир Фрелих, Игор Ф. Петковић, који ће заједно у склопу пројекта „Повежи обележи“ у организацији СУЛУВ-а, преиспитати друштвени и историјски феномен деведесетих година на просторима југозападне Европе и његов утицај на младе ствараоце. Изложба ће бити отворена 21. фебруара.
Културни центар Новог Сада и Амерички кутак Нови Сад 24. фебруара отварају изложбу „Пут око света бициклом: графике Лјубомира Кокотовића“, уметника чији су уметнички и стилски печат формирала многобројна путовања.

Од момента званичног уласка у годину титуле Европске престонице културе, публика у Новом Саду може да ужива и у изложби „Време и васељена“, која је смештена у Студију М и која ће трајати читаве године, као и у изложби Евровизион. Цроссинг Сториес Анд Спацес, која у Музеју савремене уметности Војводине траје до 27. фебруара.
Приче о Новом Саду на нов начин

Програмски лук „Сеобе“ почео је 1. фебруара, на Дан града Новог Сада, када је направљен мост који је физички и симболички повезао две установе, две изложбе, два времена у једну причу Новог Сада.

Публика је тако имала прилику да на јединствен начин доживи причу о српској Атини кроз две изложбе: „Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине“, у организацији Музеја Војводине, и „Акценти – Нови Сад“, у организацији Музеја града Новог Сада. Подсетимо, ове две изложбе, биће отворене до 30. априла.

Кроз истраживање друштвених промена и утицаја европске архитектуре, Друштво архитеката Новог Сада и Ефемера колектив, скренуће пажњу на објекте и места који су стубови модерности Новог Сада кроз мултимедијалну изложбу „Нови Сад – модеран град“, а која ће бити отворена 12. фебруара, на првом спрату СПЕНС-а, гиганта модернистичке архитектуре Новог Сада.

Са циљем креирања нових форми културе и очувања културног наслеђа и интеркултурне осетљивости, значај разноликог фолклорног наслеђа најбоље ће се огледати кроз пројекат „Путевима нити“, у оквиру ког ће 10. фебруара у Галерији КЦ „Младост“ у Футогу, публика моћи да погледа изложбу ношњи која ће представити најрепрезентативније примерке ношњи са нашег поднебља.

Изложба „Нови Сад, гитара, свет“, аутора Борислава Хложана, отворена је 8. фебруара у Културној станици Еђшег, у оквиру Војвођанског фестивала класичне гитаре. Изложба ће представити фотографије, документе и историјске податке који ће илустровати развитак уметности класичне гитаре у Новом Саду.

Изложба „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку, кроз одабране документе Бачкободорошке, Тамишке и Тонталске жупаније“, која се одржава у Архиву Војводине од 9. фебруара, пружиће увид у изузетно динамичну историју насељавања различитих европских народа у Војводину за време Хабзбуршке монархије.

С друге стране, Културни центар Новог Сада ће кроз различите изложбене активности, радионице и филмске пројекције обележи два таласа колонизације Војводине у 20. веку кроз изложбу под називом „Стогодишњица колонизације Војводине 1921-1941 и седамдесетпетогодишњица колонизације 1945-1948“, која почиње 20. фебруара.

Ужу перспективу, која подразумева приче о историји угледних породица различитог порекла које су насељавале Нови Сад и у њему оставиле значајан траг, доноси изложба „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама“, која ће 10. фебруара бити отворена у Галерији „Прометеј“.

Централни догађај програмске целине „Сеобе душа“ представљаће истоимена изложба са поднасловом „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу“, која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма, од 3. до 13. марта. Партнер програма „Сеобе душа“ је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније „Глобос осигурање“ и „Дијамант Доо“.
Такође, изложбу „Новосађани бирају“, у организацији Галерије Матице српске, која је отворена у оквиру програмског лука „Дочек“, публика ће моћи да погледа током читаве 2022. године.

Српска Атина ће у нешто више од 40 дана, у оквиру програмског лука „Сеобе“ кроз око 300 културних догађаја и активности, представити сеобни идентитет Новог Сада, Србије и Европе.

Кроз различите уметничке жанрове представиће се око 130 уметника, од чега њих 90 из различитих европских земаља, биће изведено више од 30 концерата, публика ће имати прилику да ужива и у 10 представа, 40 радионица и бројним другим садржајима. Више о програмима Европске престонице културе, може се пронаћи на званичном сајту.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.