Нови Сад ће добити музеј тамбурице

Gitara

Фестивал Тамбурицафест отвориће свој музеј тамбурице у Новом Саду. Како се очекује, музеј Тамбурицафеста биће отворен почетком августа у Ментаровој палати у центру Новог Сада, у Улици краља Александра 14, саопштили су организатори.

Према речима др Јована Пејчића, директора и оснивача Тамбурицафеста” тај фестивал и Светска тамбурашка асоцијација, добили су свој дом у којем ће јединственом музеолошком поставком, обухватити више од два века тамбурашке традиције у Војводини.

– Експонати свих утемељивача тамбурашке културе, инструменти, нотни записи Мите Орешковића, Васе Јовановића, Саве Вукосављева, Марка Нешића, Јанике Балажа и многих других, биће на једном месту – казао је Пејчић и позвао све који имају значајан материјал за музеј, у виду фотографија, инструмената, нота и другог, да дају допринос.

Најављено је да ће посебан сегмент чинити и изложба од око 150 уметничких слика, уља на платну, насталих у претходних 15 година на тематским Ликовним колонијама Тамбурицафеста.

У формирању музеја, тамбурашима асистира заједнички тим Галерије Матице српске, Музеја Војводине, Академије уметности, Универзитета у Новом Саду, туристичких организација Војводине и Новог Сада.

Кустос Музеја Војводине Александар Антуновић истиче да се значај Музеја тамбурице огледа у чињеници да је тај инструмент уткан у идентитет Новог Сада и Војводине а и шире.

– Музеј је, свакако, један од продукта шире приче, с обзиром на то да је тамбурица недавно уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије и да мере заштите, које се спроводе, бивају видљиве. Нови Сад добија институцију која баштини традицију и обједињује тамбурашку праксу свих етничких заједница на овим просторима, било да је реч о писаним песмама и композицијама било кафанској музици – каже Антуновић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије