Нови уређај за мерење квалитета ваздуха у Заводу за јавно здравље Сомбор

Sombor

Након спроведене јавне набавке поводом куповине уређаја за мерење квалитета ваздуха, односно за узорковање честица ваздуха ПМ 10 и ПМ 2.5, изабрана је најбоља понуда коју је предало предузеће „Elytron Team” Д.О.О. Београд, а вредност набавке је 1,9 милиона динара са ПДВ.

Средства за набавку оваквог савременог уређаја обезбеђена су из личних средстава Завода за јавно здравље Сомбор.

Мерење квалитета ваздуха врши се у сврху одређивања степена загађености, али и како би се дале процене квалитета у поређењу са неким устаљеним нормама и трендовима.

Оваква мерења помажу при утврђивању мера за санацију квалитета ваздуха, уколико је прекомерно загађен, а последично служи и како би се одредио утицај квалитета ваздуха на јавно здравље становништва.

Имајући у виду да Завод за јавно здравље Сомбор практично бива одговоран за четири јединице локалне самоуправе, односно за читав Западнобачки округ, мерења и детаљна процена квалитета ваздуха могућа је само уколико се мерење врши на минимално четири мерна места, па су самим тим увек потребни додатни секвенционални системи и апарати за узорковање. Из Завода најављују да је у плану да се до краја године набави још један идентичан апарат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.