Нови хладни рат се ближи крају? Русија и Америка ће поново да успоставе сарадњу

Atomska bomba

САД и Русија ускоро ће разговарати о обнављању обустављених инспекција контроле нуклеарног наоружања које су биле стопиране током пандемије корона вируса, а потпуно обустављене након руске инвазије на Украјину, саопштено је данас из Стејт департмента.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да ће се преговори о инспекцијама одржати „у блиској будућности“ у складу с условима предвиђеним новим СТАРТ споразумом и да неће укључивати било какву дискусију о сукобу у Украјини, преноси АП.

Прајс није желео да наведе датум или место одржавања разговора, али су други амерички званичници сугерисали да ће они бити одржани пре краја године, вероватно у Египту.

Састанак такозване Билатералне консултативне комисије биће први у више од годину дана и имаће за циљ да покаже да две земље остају посвећене контроли наоружања и одржавању отворених комуникационих линија упркос другим разликама.

„Ми дубоко верујемо у моћ и важност дипломатије и дијалога“, рекао је Прајс новинарима у Вашингтону и нагласио да је Бајденова администрација „реална“ у погледу домета оваквог састанка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs