Нормалан живот „надохват руке“, вакцинацијом до летњих фестивала и свадби

Eпидемиолошка ситуација из дана у дан се поправља, Кризни штаб је попустио мере. Број вакцинисаних расте, а грађани се надају лету као пре пандемије.

Један од главих узрока за добру ситуацију је вакцинација. У Србији је, према последњим подацима, дато укупно 4.655.711 доза вакцина против ковида.

Укупан број грађана који су примили прву дозу вакцине и оних који су примили обе дозе је 2.566.288. Обе дозе вакцине примиле су 2.089.423 особе.

Охрабрују вести да се смањио број пацијената у црвеној зони за око четири хиљаде у последњих месец дана.

Ивана Милошевић са Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије истиче да се број тешких случајева у тој установи битно смањио, додајући да су готово сви оболели невакцинисани. 

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је тешко одговорити на питање када би могле да буду оранизоване свадбе и весеља.

Додаје да ће ситуација бити јаснија половином јуна и да треба пратити број нових случајева. За организовање великих фестивала морамо да имамо вакцинисано бар 50 одсто младих људи, каже Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је на попуштање мера утицало то што су подаци у опадању.

Ипак, имунолог Срђа Јанковић упозорава да су постојеће мере минимум минимума који Кризни штаб дугује себи и друштву да заштити људске животе. 

Сви они који су планирали пут у иностранство могу да преузму дигитални зелени сертификат и у поштама широм Србије.

На дигиталном зеленом сертификату налази се потврда о вакцинацији и резултати тестирања на ковид. До сада га је преузело више од 130.000 људи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs