НУРДОР организује акцију добровољног давања крви поводом Светског дана деце оболеле од рака – Сомбор и Апатин једни од градова

NURDOR

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије ће 15. фебруара обележити Светски дан деце оболеле од рака акцијом добровољног давања крви. Овој акцији ће бити посвећена цела друга половина месеца.

У Србији од 100 људи који могу дати крв то учини 3. Такође, у Србији сваког дана једно дете оболи од рака. Током лечења често морају да примају трансфузије и то је оно што им спаси живот. Услед епидемије вируса корона и бројних проблема ситуација са залихама крви у нашој земљи је веома неповољна, каже се у саопштењу НУРДОР-а.

– Налазимо се у таквој ситуацији да успевамо да залихама крви којима располажемо покријемо искључиво дневне потребе, а некада ни толико. Епидемија је значајно утицала на број добровољних давалаца, с обзиром да релативно велики број људи услед болести, употребе лекова, и тд није у могућности да да крв. Зато нам је важно да апелујемо и да нас чује што већи број људи, јер ми овде не причамо о бројкама и статистици већ о људским животима – рекла је Др Милица Јовичић из Института за трансфузију крви Србије.

У саопштењу се додаје да донације нису само материјалне и да наш допринос не зависи увек од тога колико новца можемо да донирамо, напротив, оно што је најважније да би се сачували животи заправо није материјално и већина нас то може да донира 4 пута годишње. Када бисмо то радили ниједно дете не би дошло у ситуацију да му живот буде угрожен јер залихе крви нису довољне.

– Деци оболелој од малигних болести у току лечења често требају трансфузије крви. Када се то деси родитељи су, у већ веома тешкој ситуацији, принуђени да се сналазе сами. Позивају своје пријатеље, рођаке, апелују путем друштвених мрежа. Све ово може бити другачије и зависи искључиво од нас. Од сваке здраве одрасле особе која три или четири пута годишње може дати крв. Тих 15 минута и 500мл које сте поклонили – заправо сте поклонили живот. И то је непроцењив осећај – рекла је Тамара Кларић из НУРДОР-а.

Свако ко се пријави ће на лицу места обавити разговор и преглед код лекара, који ће утврдити да ли можете бити давалац. Сви грађани вакцинисани било којом вакцином против вируса корона могу дати крв, наводе из НУРДОР-а.

Истом приликом биће могуће приступање у Регистар давалаца коштане сржи, јер за малишане оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација коштане сржи од здравог даваоца.

Акције добровољног давања крви ће у другој половини фебруара бити организоване у следећим градовима: Пожаревац, Смедерево, Коцељева, Шабац, Ваљево, Мионица, Лозница, Смедеревска Паланка, Петровац, Нови Пазар, Велика Плана, Мали Зворник, Лјубовија, Крупањ, Пријепоље, Вршац, Ужице, Уб, Врање, Пирот, Лесковац, Прокупље, Сента, Панчево, Кикинда, Сомбор, Инђија, Врбас, Зрењанин, Сремска Митровица, Бачки Петровац, Апатин и Стара Пазова.

Тачне локације и време биће објављени благовремено.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs