Обезбеђено 400.000 тона вештачког ђубрива за предстојећу сетву

đubrivo

Обезбеђено је ђубриво за предстојећу сетву, а у наредне три недеље биће додатних количина, чиме ће Србија укупно имати 400.000 тона вештачког ђубрива, навео је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, преноси сајт Министарства.

Додао је да ће урее ће бити довољно и потпуно су складу са потребама Србије за предстојећу сетву, као и да су количине ђубрива НПК такође апсолутно задовољене, те да пољопривредници у том смислу немају разлога за забринутост.

Поводом скока цене инпута у ратарској производњи, министар Недимовић је најавио и две конкретне мере подршке. Прва мера се односи на бескаматне кредите код пословних банака за пољопривреднике, са роком отплате до три године и могућим грејс периодом до годину дана, док се друга мера односи на укидање царина од 10% за набавку ђубрива са тржишта трећих земаља (земље са којима Србија нема Споразуме о слободној трговини, попут оних које има са ЕУ и Руском Федерацијом).

Иако је цена инпута скочила и до 50%, министар је истакао да је важна чињеница и да је коначна цена производа, попут пшенице, поскупела до 90%, што апсолутно оставља значајан простор за зараду пољопривредника.

Поред тога најављена је и ванредна контрола увезеног ђубрива и његовог квалитета, како се у овој ситуацији не би дошло до било какаве врсте злоупотреба и наношења штете пољопривредницима. У сваком случају, према речима министра Недимовића, у наредних месец дана се очекује стабилизација тржишта и снижавање цена ђубрива, те да ће се и ова сезона завршити добро, али и значајно боље него у другим земљама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије