Обележено 111 година од Кумановске битке, Селаковић: Нико се међусобно не разуме као Срби и Македонци

Kumanovska bitka

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић истакао је на обележавању 111 година од Кумановске битке да су српски и македонски народ много пута у историји делили добро и зло.

Селаковић је захвалио Влади Северне Македоније, Граду Куманову, Општини Старо Нагоричане и свима који су омогућили обележавање овог великог догађаја из заједничке прошлости.

„Може се слободно рећи, да, као и пре 111 година, тако и данас, нико не разуме Македонце као што разумеју Срби, нити ико разуме Србе као што разумеју наша браћа и сестре Македонци“, рекао је Селаковић.

Како је рекао, војска је 6. октобра 1912. закорачила у Скопље први пут после 520 година.

„На црквама у том времену први пут су зазвонила звона и о томе сведочи и звоно у селу Довезенцу недалеко одавде од Куманова које је било вест слободе“, истакао је министар.

Он је нагласио да су наши преци овде дошли да ослобађају своју браћу и сестре по крви и вери који су вековима трпели под османским ропством.

„У тој доброј вери, ми смо дошли данас овде да се захвалимо онима који чувају вечну успомену и овај вечни дом наших предака који су изгинули у Кумановској бици, да кажемо да се данас заједнички боримо за мир, да се заједнички боримо за просперитет наших људи, наших жена, деце, старих, свих оних који са нама живе заједно и деле животни простор“, рекао је Селаковић.

Додао је да се „у борби за мир и просперитет боримо за свако ново радно место, да се боримо да на трећим тржиштима и у трећим државама, кроз Отворени Балкан и заједнички наступамо и јачамо наше привреде и да заједнички видимо будућност у европској породици и заједници народа којој смо припадали и пре 111 година, којој припадамо и данас и којој и културолошки и цивилизацијски припадаћемо и у будућности“.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је захвалио Северној Македонији и „браћи Македонцима што смо у прилици да, заједно са руководством Србије и заједницом Срба у Македонији и њиховим удружењима обиђемо сва места наших успеха“.

„Места на којима је српска војска доносила слободу и себи и другима, да негујемо традиције које служе на понос народа који се разумеју и живе заједно и посебну част желим да изразим у име руководства Републике Српске, председника Републике Народне скупштине Владе на прилици да будем овде заједно са свима вама и да одамо пошту дивјунацима који су пример за наше будуће бивствовање“, нагласИо је Стевандић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs