Обележено 218. година од формирња првог сталног органа власти устаничке Србије!

Nikola Selaković

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је обележавању 218. годишњице оснивања Правитељствујушчег совјета српског у Великом Борку у Општини Барајево.

Министар је нагласио да је суштина обележавања таквих датума сећање на значајне личности, да се никада не забораве. Министар Селаковић је подсетио, како је наведено у саопштењу, да су, они који су подигли буну у Орашцу 1804. године, дошли у Велики Борак да се договоре како да устроје државу.

– И свега неколико дана након велике победе против царске војске у Иванковцу, састали су се овде да формирају први стални орган власти устаничке Србије, био је то Правитељствујушчи совјет сербски – указао је Селаковић.

Говорећи о историјским чињеницама тог периода и тог важног догађаја у изградњи независне српске државе, Селаковић је подсетио да је Совјет био везан за двојицу људи од којих је један дошао из Српске православне цркве Прота – Матеја Ненадовић, а други из реда правне науке Божидар Грујовић, илити Теодор Филиповић. Селаковић је подсетио и на велику улогу, коју је у историји српског народа одиграла, коју данас игра и коју ће имати Српска православна црква.

– Када је Србину пошло за руком да обнови српску државу, када је овде у Великом Борку формирала своју прву владу, на чело те Владе Србија је довела свештеника Проту Матеју Ненадовића – нагласио је Селаковић.

Он је подсетио да иако нису имали државу која је била призната, наши су се преци понашали као држава и зато су државу успели и да створе. Тамо где је стао 1813. велики Карађорђе, 1815. наставио је Милош и ко год покушава српску историју да посматра гледајући само једног или само другог, тај не види целу слику – нема Србије без Милоша и без Ђорђа, указао је Селаковић.

– Као што је тада Правитељствујушчи совјет служио да олакша тешку позицију Карађорђу на пољу дипломатије, на пољу опремања војске, на пољу успостављања првих државних институција, подизања школа, цркава… на исти такав начин се сви заједно и данас, у влади окупљеној око председника Вучића, боримо са изазовима и искушењима новога доба – оценио је министар.

Селаковић је подсетио на тешку ситуацију у којој се налазе Срби на Косову и Метохији, који се боре за слободу, која није могућа без јаке српске државе, њеног председника и владе. Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Градске општине Барајево, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Истог дана, министар Селаковић је положио венац и на гроб Проте Матеје Ненадовића у порти Цркве Светих Арханђела у Бранковини, наведено је у саопштењу министарства.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs