Обележено 77 година од Батинске битке

Obeležavanje

На левој обали Дунава, 11. новембра 1944. године, почела је Батинска битка, једна од највећих и најтежих операција на нашим просторима у Другом светском рату.

На десној обали ове велике реке биле су снаге које су непуне четири године раније окупирале нашу земљу. На левој, јединице југословенске Народноослободилачке војске и славне совјетске Црвене армије, заувек здружени борци совјетског 75. стрељачког корпуса и 51. војвођанске дивизије, којима су се, у наставку операције која је потрајала све до 29. новембра 1944. и коначног ослобођења целе Барање, прикључили и нови ешалони совјетске 57. армије и 3. украјинског фронта.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Тим поводом, данас је на платоу испред Музеја Батинске битке обележен тај датум, дан када су на обали Дунава, заједно српске и руске снаге, започеле борбу против нацистичке војске и успешно, након 18 дана, кренули са протеривањем окупатора са простора данашње Барање и Војводине.

Обележавању Батинске битке и ове године су присуствовали потомци бораца Другог светског рата, представници СУБНОР-а, Први центар за обуку Војске Србије Сомбор, званичници Града Сомбора, као и делегати руске амбасаде у Србији. Венце су заједно положили представници Града Сомбора, градоначелник Антонио Ратковић И председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, затим први секретар Амбасаде Русије Игор Киселев, представник СУБНОР-а Петар Грабеж, припадници Првог центра за обуку Војске Србије и остале присутне делегације.

За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у тај небески строј бесмртника уписано је 2175 имена – 788 југословенских и 1387 совјетских бораца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.