Обележен Дан ослобођења општине Кула

Opština KUla

Полагањем венаца на споменик палом борцу у парку, у центру Куле, обележен је Дан ослобођења у Другом светском рату. Венце су положили председник општине Кула, Дамјан Миљанић, заменик председника општине, Карољ Валка, чланови делегације СУБНОР-а општине Кула и чланови Удружења пензионера. Програм је водио Филип Пронек, председник КУД „Иван Сењук“, а говорио је и Гавра Веселиновић, председник Удружења књижевних и ликовних стваралаца „Стазе“.
Председник општине Кула обратио се присутнима и истакао да општина Кула и СУБНОР на овај начин, полагањем венаца, подсећају на важан део историје народа. Захвалио се удружењима која учествују у обележавању овог догађаја, уз жељу да се овај догађај наредне године омасови.
„Дан ослобођења Куле од фашизма значајан је дан у историји нашег места и у историји наше државе. Општина Кула и СУБНОР то увек обележе полагањем венаца и кратким подсећањем на тај део историје ових народа. Следеће године је значајан јубилеј и уверен сам да ћемо направити већи скуп и то значајније обележити. Желим да се захвалим СУБНОР-у као кровном удружењу које је организатор целог догађаја, као и другим удружењима која су увек присутна – удружењима пензионера, представницима „Сењука“ и Удружењу књижевних и ликовних стваралаца ,,Стазе“ који увек дају свој допринос. Жеља нам је да у наредном периоду овај догађај и ово подсећање на значајан датум у нашој историји омасовимо, приближимо младима и да следеће године на овом месту буде више младих људи који ће на тај начин одати почаст онима који су погинули у борби против фашизма“, рекао је Миљанић.
Председник СУБНОР-а општине Кула, Жарко Поповић, нагласио је да ће следеће године бити навршено 80 година од ослобођења Куле, што планирају да обележе пригодним програмом.
,,Сваке године, 20. октобра, на Дан ослобођења Куле, СУБНОР општине Кула и локална самоуправа полажу венце. СУБНОР је од 5. маја усвојио нови статут, где то није само полагање венаца на споменик ослободиоцима 1941 – 1945, већ је то сада СУБНОР ослободилаца свих ратова. Сада та борачка организација жели да се врати на старе стазе, а посебно идуће године, пошто ће тада бити навршено 80 година од како је Кула ослобођена, да учествујемо са другим програмом, а тај програм обухватиће друге активности, чак ћемо организовати и просвету. Потомци никада не смеју да забораве колико је погинуло наших бораца, наших предака“, закључио је председник СУБНОР-а.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs