Обележен Дан Радио – телевизије Војводине

Obeležavanje dana

Радио – телевизија Војводине обележила је јуче 72. године постојања. 29. новембра, 1949. године, основан је Радио Нови Сад, који је током година и покретањем телевизије, интернет портала ртв.рс и интернет радија, прерастао у медијску установу која данас путем седам платформи емитује програм на чак шеснаест језика. Још један значајан догађај везан је за рођендан покрајинског јавног сервиса – пре тачно годину дана почело је емитовање програма из нове зграде Радио – телевизије Војводине у Петроварадину.

Традиционално, додељене су годишње награде запосленима који су се у последњем периоду истакли у свом раду, а признање „Славуј Хаџић“ додељено је петнаести пут. Присутнима су се обратили заменик генералног директора РТВ-а Јожеф Клем и Маријана Дивљак, директорица дирекције за управљање непокретностима РТВ-а.

„Време и стрпљење ће нам донети то да ова зграда буде више од лепе грађевине, да се у потпуности испуни људима, нашим колегама и на тај начин да буде испуњена и оплемењена животом.“ – казао је Клем, захваливши се свим запосленима Радио – телевизије Војводине на раду и труду који свакодневно улажу.

Маријана Дивљак се осврнула на период изградње зграде, поделивши са присутнима колико је то био захтеван, али уједно и инспиративан подухват. „На почетку бејаше визија, једна идеја на папиру и једна велика жеља, као и потреба.“ – казала је Маријана исказавши велико задовољство што је изградња зграде успешно окончана.

Након тога, заменик генералног директора, Јожеф Клем, доделио је награде истакнутим радницима. Овогодишњи лауреати су: сарадница за обрачун зарада и накнада Душица Петровић, руководилац одељења слике Никола Тодорић, новинарка у редакцији централног деска Лаура Вујковић, одговорна уредница у Редакцији програма на русинском језику Татјана Беук Лаћак, шефица кабинета Гордана Шаула, руководилац сектора правних послова Биљана Стефановић, инжењер за развој технике и технологије Саво Дашић.

Награду „Славуј Хаџић”, коју Радио-телевизија Војводине додељује за целокупно ауторско дело у области телевизијског стваралаштва, ове године, добио је Борислав Хложан.

„Велика је част добити ово изузетно признање које ме је утолико више испунило поносом и обрадовало зато што долази од колега из куће, Радио – телевизије Војводине“ – казао је Хложан.

О БОРИСЛАВУ ХЛОЖАНУ, ДОБИТНИКУ НАГРАДЕ “СЛАВУЈ ХАЏИЋ”

Уредник документарних емисија и телевизијски аутор Борислав Хложан један је од наших најплоднијих и најуспешнијих аутора, а изнедрио је бројне запажене и изузетно квалитетне документарне серијале и емисије који су наилазили на одличан пријем код публике. Хложан потписује серијале о историјату Шајкашког батаљона, о српском добровољачком покрету у Првом светском рату, о колонизацијама Војводине после Првог и Другог светског рата, а на веома добар одјек наишао је и његов серијал о спасавању изгладнеле деце из Босне и Херцеговине за време Првог светског рата, као и о присаједињењу Војводине Србији по завршетку Великог рата. Посветио је значајну пажњу афирмисању културно-историјске баштине Покрајине својим емисијама и серијалима о споменицима Војводине, а врло је запажен и његов серијал о историјату тамбурашке музике у Војводини са десетак документараца о најзначајнијим композиторима, тамбурашким виртуозима и фестивалима. Документарци Борислава Хложана приказивани су са успехом на фестивалима широм Србије, као и у иностранству: Италији, Немачкој, Русији и САД-у.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије