Обележен Светски дан избеглица у Сомбору

Svetski dan izbeglica

Поводом Светског дана избеглица који се обележава 20. јуна, у Прихватном центру у Сомбору организоване су активности путем којих је послата овогодишња порука Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Републици Србији, која гласи „Има наде далеко од куће“.
У свом обраћању све присутне су поздравили Едлира Бака Пецо (УНХЦР), Анна Бртка Валент (ЕХОНС) и Милош Тинтар (КИРС).
Активност у организацији Екуменске хуманитарне организације, Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Републици Србији, Комесаријата за избеглице и миграције у Републици Србији, а у сарадњи са Градом Сомбором, Јавним комуналним предузећем „Чистоћа“ Сомбор, Средњом пољопривредно-прехрамбеном школом Сомбор, Педагошким факултетом Сомбор, Сомборским едукативним центром, Удружењем Немаца ХУН „Герхард“, Међународне организације за миграције (ИОМ) и Удружењем полицајаца и грађана „Безбедна заједница“ Нови Сад, садржала је три централне активности. Прва активност укључивала је уређење и чишћење излетишта Шикара. Друга активност је била усмерена на осликавање фасаде на објекту намењеном за пружање здравствене неге и и збрињавање лица смештених у самом прихватном центру. У оквиру треће активности волонтери горе наведених Удружења су спровели уређење дечијег игралишта. Том приликом је исцртана и обојена карта света.
У духу горе наведене пароле, а под називом „Додирнимо свет заједно“ у Сигурном кутку, где се на дневном нивоу организују активности са лицима смештеним у центру, је постављена изложба ликовних радова. Поред радова деце из новосадских основних школа и лица смештених у ПЦ у Сомбору приказани су и радови студената Педагошког факултета из Сомбора. Такође, сви присутни су имали прилику да учествују у осликавању торби које су садржале поруке везане за дан који се обележава. Радионицу је водила Данијела Вимић, академска сликарка и професорка ликовне групе предмета.
На самом крају млади који су део ЕХО програма и који чине плесну групу Б13 су извели плесну кореографију којом су потакли и лица смештена у прихватном центру да све присутне упознају са својом традиционалном музиком и плесом. На овај начин је најављен и Светски дан музике које се обележава 21. јуна.
Ово је једна у низу од акција коју Екуменска хуманитарна организација спроводи у сарадњи са УНХЦР-ом. У даљем раду планиран је наставак спровођења активности у сарадњи са горе наведним актерима.
Екуменска хуманитарна организација трећу годину заредом реализује пројекат „Оснаживање жена и деце избеглица“ у прихватном центру у Сомбору, а уз подршку Евангеличке Лутеранске цркве из Чикага.
Захваљујемо се свим учесницима и медијским кућама које су се одазвале позиву да испрате за Град Сомбор важну активност.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs