Обустављен штрајк радника Поште Србије, потписан споразум: Договорена једнократна помоћ и повећање плата

Obustava štrajka

На састанку у Влади Србије постигнут је договор са представницима радника Поште Србије, на основу споразума који су потписали Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и представници синдиката, наводи се у саопштењу Поште Србије послатом редакцији Еуронеwс Србија.

Споразумом је договорена исплата једнократне помоћи свим радницима, изузев руководству, у износу од двадесет хиљада динара, најкасније до 25. новембра. Повећање плата, од 1. новембра ове године, свим запосленима у технологији, у износу од 10 одсто. Додатно повећање плата радницима у технологији догодиће се 1. јануара 2024. године и износиће 10 одсто, што чини кумулативно повећање плате у износу од 21 одсто у односу на тренутне зараде у технологији.

Такође, договорено је и увећање зарада свим запосленима у администрацији, изузев руководству, од 10 одсто, почевши од 1. јануара 2024. године.

На састанку је постигнута сагласност да неће бити санкционисања радника због незаконите обуставе рада, за све раднике који испуне договор о престанку обуставе до сутра, 16. новембра у 12 часова. Несанкционисање укључује и исплату дела зараде током трајања обуставе рада, која ће бити исплаћена са следећом платом, заједно са путним трошковима.

Додатно, Влада је сагласна са пријемом додатних радника у технологији и утврђен је обавезан шестомесечни састанак са највишим руководством Владе Србије о пословању, резултатима и радној атмосфери у Пошти Србије.

Састанку је присуствовао и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Део радника Поште у штрајку три недеље

Подсетимо, претходни састанак надлежног министра Јовановића и поштанских радника из више градова Србије у Новом Саду, безуспешно је окончан 13. новембра, а министар је предочио да ће губици који настају сваким даном обуставом рада Поште имати огромне последице по финансијски резултат пословања.

Он је рекао да више ни један дан не може да се изгуби и да је потребно да се запослени хитно врате својим редовним пословним активностима, преради и испоруци заосталих пошиљки.

Поштар Стефан Митровић који је учествовао на састанку, објаснио је да су он и његове колеге исти напустили јер им је понуђено повећање плате од 10 одсто, уместо 30 што су они захтевали. Тада су поручили да неће одустати од својих захтева.

„Чекамо наравно нову, прихватљиву понуду – не неке пијачне за неколико процената, него оно што тражимо да се и испуни. Осим нашег захтева који очекујемо да се реализује у што краћем року, очекујемо и повећање од 10 процената од јануара месеца које следи свим јавним предузећима“, истакао је тада Митровић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs