Објављен онлајн приручник медијске писмености за родитеље

Učenje

Министарство културе и информисања и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) припремили су Приручник медијске писмености за родитеље који им даје основна знања о информационој писмености.

Такође, даје им савете како да усмере децу да на прави начин користе информационе технологије, саопштили су Министарство културе и USAID.

Психолог и један од аутора Ана Мирковић је изјавила да је циљ да приручник сруши баријере између родитеља и деце која одрастају у дигиталном окружењу и да се они поново разумеју.

„Креирали смо га тако да на једноставан и јасан начин помогне родитељима да започну комуникацију са децом о медијској писмености, интернет насиљу, стереотипима, предрасудама. Такође и о другим сложеним темама које се најчешће избегавају, а важне су да би се дете што боље снашло у медијском и дигиталном простору које га окружује“, рекла је она.

Израда приручника је мотивисана тиме што деца пред екраном проводе много времена а истраживања показују да информације које тако добијају имају велики утицај на њих.

Тако је истраживање које је спровео Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) показало да се 79 одсто младих у Србији информише преко друштвених мрежа те да инфлуенсери утичу на половину деце између 12 и 14 година.

Зато је важно да родитељи брину не само о томе колико њихова деца проводе времена на мрежама већ и да поведу рачуна о томе како проводе то време.

Приручник је припремљен у оквиру програма Нова писменост, а у оквиру истог програма ће за родитеље у наредном периоду бити организоване обуке и сусрети када ће моћи да добију одговоре на многа лична питања и недоумице о одгајању деце у дигиталном добу.

Приручник је доступан на сајту novapismenost.rs.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије