Овако је било док су Жути владали! Супруга Бојана Пајтића шест година ведрила и облачила Клиничким центром Војводине, кад су испливавале бројне афере, кићење јелке од 1000 евра, набавка униформи у бојама ДС. Српско здравство две године за редом било најгоре у Европи!

Ургентни

Ургентни центар Војводине, такозвана “паметна болница” на коју су житељи северне српске покрајине чекали више од 15 година, коначно је отворен 25. јуна 2010. године.

Изградњу је финансирао покрајински Фонд за капитална улагања, исти онај који се прославио са аферама и проневерама, и то са две милијарде динара, док је сама опрема, која је пристигла из САД и Немачке, коштала још милијарду.

У столицу првог човека Ургентног центра, тачније његовог управника, прва је засела др Весна Пајтић, супруга тадашањег покрајинског премијера Бојана Пајтића. Занимљив податак јесте да је поменути Фонд за капитална улагања управо на основу одлуке Управног одбора, на чијем се челу у то време налазио Бојан Пајтић, обезбедио средства за реализацију тог пројекта.

ЗАПОСЛИЛА ОЛИВЕРА ДУЛИЋА, УДОМЉАВАЛИ РАЗМАЖЕНЕ ДС КАДРОВЕ

Период њене владавине остаће обележен по бројним аферама, ако је судити по медијским натписима из тог периода. Уместо да се посвети што бољем функционисању ове установе, она се бавила тривијалним стварима – униформама и декором. Један од примера је и ангажовање познатог модног дизајнера из Новог Сада, иначе њеног великог пријатеља, да креира униформе за лекаре, медицинске сестре, портире, куварице, чистачице, и то у бојама Демократске странке.

Такође, још се памти како је само на кићење јелке за једну Новог годину током њеног мндата потрошено 1.000 евра, о трошку Клиничког центра Војводине.

Врхунац је био када је пред крај свог мандата прогурала запослење Оливера Дулића, бившег министра грађевине из редова ДС у Клинички центар Војводине који је у то време служио као центар за запошљавање ДС кадрова , јер је њен супруг Бојан Пајтић И даље био на челу Покрајинске владе.Убрзо је уследила њена смена у јулу 2016. године, када су демократе изгубили изборе.

КАТАСТРОФАЛНА ЗДРАВСТВЕНА ПОЛИТИКА

Почетком протеке деценије здравствени систем био је у потпуном колапсу. Током владавине ДС и Бојана Пајтића српско здравство било је две године заредном проглашавано за најгоре у Европи – 2012. и 2013. године.

Оцена здравственог система формира се на основу доступности, квалитета и брзине здравствених услуга. Најпре је Европски здравствени кориснички индекс за 2012. показао да је српско здравство по квалитету здравствене заштите на последњем месту од 35 европске земље. И наредне године, према истраживању обављеном за потребе Европског парламента, српско здравство било је на последњем 35. месту. Ова суморна статистика данас је потпуно измењена захваљујући улагањима и константном инвестирању у ову важну грану.
А ЕВО КАКО ЈЕ ДАНАС – ФАКТИ И ЧИЊЕНИЦЕ

Здравствени систем у Војводини знатно је оснажен протеклих година, јер су неки од објеката – болнице и домови здравља важни за грађане Покрајине, тек после пола века реконструисани. Током протеклих 6 година обновљено је чак 13 клиника, међу њима и први објекат који је изграђен давне 1909. године.

Реконструкција Клинике за неурохирургију, Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију и Клинике за анестезију, интензивну терапију и терапију бола, Клинике за интерне болести Клиничког центра Војводине завршена је. Истовремено, крајем 2020. године отпочели су радови на ламелама Б и Ц Угрентно-дијагностичког центра КЦВ.

АФЕРА БЕТАНИЈА–ЗЛОУПОТРЕБЕ ОКО РЕКОНСТРУКЦИЈЕ, ИСПУМПАНО ПРЕКО 300 МИЛИОНА ДИНАРА

Новосадски медији у то време навелико су писали о ненаменском трошењу новца у породилишту познатом под називом Бетанија. Тако је портал 021 преносио сазнања из Вишег јавног тужилаштву у Новом Саду И детаље изјава вештака.

Клинички центар Војводине и тадашњи Фонд за капитална улагања оштећени су за око 300 милиона динара због 10 радова који су уредно наплаћени и заведени у грађевинским књигама, али никада нису изведени. Све је, како се наводи у налазима вештака, урађено је у договору између извођача радова и надзорника на пројекту реконструкције, који је печатом оверавао радове на доградњи.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ И ХАПШЕЊА

Подсетимо, од 6. марта 2017. испитује се злоупотреба службеног положаја одговорног у предузећу “Ковачевић” Р. К. (56), одговорног извођача радова “Алпине” из Београда О. Ш. (59) и представника фирме “Архнесс” М. Ј. (77). Они су ухапшени у оквиру полицијске акције “Плутон 2”.

На оригиналан уговор о радовима на доградњи Бетаније била су два анекса, а потписивала их је у име “Алпине” осумњичена О. Ш. У име главног надзорника радова, фирме “Архнесс”, папире је потписивао поменути М. Ј. Интересантно је да се финансијер, Фонд за капитална улагања, уговором обавезао да ће све радове на Бетанији финансирати у складу са стварно изведеним радовима.

Иначе, надзорник на овим радовима, “Архнесс”, годинама је добијао на тендерима разне послове на надзору у Клиничком центру Војводине.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: