Ове године широм Старог континента регистровано 20.000 смртних случајева због рекордних врућина

vrucine

У Француској, Немачкој, Шпанији и Великој Британији у овој години регистровано је 20.000 смртних случајева који се повезују са топлотним таласима забележеним у тим земљама, показује најновији извештај организације Ворлд Ведер Атрибјушен (World Weather Attribution).

Од Париза до Лондона температуре које су забележене ове године достизале су 40 степени и више, а научници који се баве климатским променама из поменуте организације су утврдили да би тако високе температуре биле практично немогуће без климатских промена, пренео је Ројтерс.

Топлотни талас из 2003. године изазвао је више од 70.000 смртних случајева широм Европе, углавном у Француској и навео многе земље да примене мере као што су системи раног упозоравања, отварање климатизованих школа и слично.

„Овај и слични акциони планови можда су делимично ублажили утицај топлотних таласа 2022. године, али је број смртних случајева и даље већи од очекиваног“, рекла је истраживач Клои Бримикомб са Универзитету у Грацу у Аустрији.

Она је за Ројтерс рекла да сматра овај топлотни талас најупечатљивијим од 2003. године.

Светска метеоролошка организација саопштила је овог месеца да се Европа загрејала више него двоструко у односу на остатак света у последње три деценије, док је служба ЕУ за праћење климатских промена Коперникус саопштила да је лето 2022. године било најтоплије које је забележено.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs