Овим оружјем чувају Владимира Путина! Прецизнијих на свету нема! Погађају птицу у лету!

Putin

Руске специјалне јединице користе најчешће снајпер Т-5000 и СВ-98 приликом заштите Владимира Путина.

Многи страхују да Владимир Путин после Украјине прети Молдавији
Руске специјалне снаге које чувају председника Руске Федерације имају приступ најновијем и најнапреднијем оружју на војном тржишту.

Постоје две снајперске пушке које користе оперативци а које су фотографи усликали на јавним догађајима док су штитили Владимира Путина. Некадашњи снајперисти, припадници снага безбедности који су радили у Москви на оваквим јавним догађајима, изнели су своја искуства у раду са овим пушкама и зашто је баш ово оружје изабрано међу бројним снајперским оружјем за заштиту високих функционера.

Шта је Т-5000?
Снајперску пушку Т-5000 креирало је предузеће ОРСИС 2011. године за војне и полицијске сврхе. Представљена је као једно од најпрецизнијих оружја на тржишту са капацитетом слања три метка 308 Wин на само 15 мм један од другог на удаљености од 100 метара. Безбедносне снаге су брзо купиле известан број Т-5000 за своје снајперисте када су се појавили на тржишту, а годину дана касније, елитне снаге Алфа ФСБ-а победиле су на међународном такмичењу снајпериста са овим пушкама.

– Ове пушке су се показале прецизнијим од аустријских ССГ 08 из “Steyr-Mannlicher” које су претходно купљене за руске специјалце. Мало људи зна да 1990-их и 2000-их нисмо имали квалитетне снајперске пушке у земљи и да их је војна команда морала да их купује из иностранства – признаје Иван Алексејев, бивши снајпериста ФСБ-а, а преноси “Russia Beyond”.

Како напомиње, ОРСИС је била једна од првих компанија која се појавила на руском тржишту оружја крајем 2000-их, када су цене нафте биле високе и када су утицајни људи са новцем видели тренутак да инвестирају у приватну производњу оружја и креирање пушака које би биле конкурентне снајперском оружју из иностранства.

– Врхунским момцима у војној команди се није допало што су морали да купују стране пушке и муницију за специјалне јединице да би заштитили високе званичнике.

Т-5000 је донекле ОРСИС-ова визит карта. Ова пушка их је прославила и чак је умало донета одлука да почне да се користи и у војсци како би заменила застарелу снајперску пушку СВД. Ипак, бирократија, лобирање и сукоб интереса иза затворених врата ставили су тачку на ову могућност, а уговор о стварању руске снајперске пушке нове ере за војску и њеном интегрисању у ратну опрему Ратник-2 је и даље отворен. Т-5000 се продаје широм света и може се наћи у рукама стрелаца аматера, као и у рукама специјалних јединица широм света. Међутим, углавном се користи на Блиском Истоку и Југоисточној Азији, где руска предузећа са оружјем имају јаке везе.

Пушка има легуру алуминијума са склопивим зглобом произведеним од каљеног нерђајућег челика и дизајнираном да остане оперативно способна у већини ситуација.

– Оружје има прилично низак и удобан трзај у поређењу са претходним совјетским СВД снајперским пушкама. Оно што је негативно је низ детаља урађених од полимера. Из моје перспективе, механизам окидача је такође могао да буде глаткији – каже Алексејев.

Шта је СВ-98?
СВ-98 је била једна од првих снајперских пушака створених након распада Совјетског Савеза. Направила га је једна од подружница Концерна Калашњиков и одмах су је усвојиле специјалне јединице, јер им је драстично била потребна модерна снајперска пушка за њихове операције. Укључујући и оне који имају задатак да штите високе званичнике. Као и све друге снајперске пушке у земљи, веровало се да је СВ-98 и промовисана да постане замена за СВД. Ипак, није успело и уместо тога је купљен за специјалне јединице.

Ова пушка, за разлику од свих других савремених снајперских оружја, направљена је од дрвеног кундака који се смочи и може чак и да набубри након кише. Оружје је у почетку било опремљено царским руским мецима 7,62×54 мм који нису погодни за прецизно гађање малих циљева на удаљености од 300 метара или више.
Касније верзије СВ-98 су модификоване за НАТО муницију .308 Wин и .338 ЛМ и постале су прецизније пушке. Ипак, оружје и даље има бројне недостатке, тврди један припадник специјалних јединица који је желео да остане анониман.

– Најважније ствари код снајперске пушке су њена цев и муниција. Креатори су решили проблем са муницијом, али цев је и даље проблем. Понекад инжењери не обраћају довољно пажње на њу и онда добијете мачку у џаку – признао је полицајац.

Такође му се није допао окидач, рекавши да је груб као онај совјетског СВД-а и да није довољно погодан за операције специјалних јединица.

– То би могло бити довољно добро за војску, али ако јединица има средства, команда купује друге пушке за тај посао – рекао је он.

А према његовим речима, СВ-98 се може назвати оружјем за почетнике.

– Оружје је еволуирало током времена и постало боље у поређењу са верзијама из касних 1990-их. Инжењери су му додали легуру алуминијумског скелета и залихе. Постало је прецизније, али на тржишту и даље има бољих пушака.

Упркос свим слабостима, СВ-98 има своју сврху и заиста је погодна за почетнике. Постоје десетине хиљада пушака СВ-98 у руском арсеналу и често се користе за учење како би снајперисти савладали да погађају мете удаљеније од једног километра.

Када се савлада, може се прећи на напредније руске или стране снајперске пушке.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs