Овогодишња прослава француске културне манифестације уз уштеду електричне енергије

Festival

Лионски Фестивал светлости, који је познат по сложеним светлосним структурама које се пројектују на историјским споменицима и јавним зградама широм града, ове године ће бити умеренији због енергетске кризе, саопштили су организатори.

Градоначелник Лиона Грегори Дусе пренео је новинарима да су сасвим свесни ситуације и разумни, те да су посебно водили рачуна о избору технологије, пренео је Ројтерс.

Трошкови за електричну енергију за четвородневни фестивал који има 30 уметничких дела која се састоје од монументалних пројекција, инсталација и светлећих објеката, износи свега 3.500 евра, казао је он.

Од уметника је затражено да штеде енергију коришћењем ефикаснијих ЛЕД сијалица, а утицај њиховог уметничког дела на животну средину био је узет у обзир током процеса селекције.

„Фестивал је сада део ДНК града. Важно је одржати овај догађај, али то не значи да не можемо да пошаљемо поруку да смо разумни“, објаснио је Дусе.

Фестивал који је првобитно био прослава током које су мештани славили Богородицу стављајући свеће на оквире својих прозора, привлачи велики број посетилаца из целог света. Од настанка се значајно променио, а ове године једно од уметничких дела биће и пројекција на Лионском музеју уметности гигантских портрета који певају, између осталих, песме Бритни Спирс и групе АЦ/ДЦ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs