Овог викенда померање сата и право пролећно време – температура до 20 степени Целзијуса

Grad

У ноћи између суботе и недеље почиње летње рачунање времена што значи да померамо сат са два на три сата ујутру. Поред померања казаљки, овај викенд нам доноси и сунчано и топло време, са температуром око 20 степени Целзијуса што значи да ће бити изнад просечних вредности за ово доба године, кажу метеоролози.

Метеоролог Еuronews Србија Љубица Гојковић каже да је пред нама топао и сунчан викенд. Како објашњава, североисточно струјање које нам је јуче донело благи пад температуре, данас престаје. Ветар је како на висини, тако и у приземљу у слабљењу, што омогућава загревање приземног слоја атмосфере и пораст температуре.

„Субота ће бити ведра, сунчана и топла, максимална температура кретаће се око 20 степени, понегде ће бити и мало топлије, а у недељу можемо очекивати и до 23 степена Целзијуса. Ове вредности су изнад просечних и спадају у домен екстремно изнад просека. Подсетимо да је просечна температура за крај марта око 17 степени“, каже Гојковић.

Лепо време током дана, каже она, наставља се и у недељу када тек у вечерњим сатима долази до наоблачења, али додаје захлађења неће бити.

„У недељу увече долази до промене правца ветра на јужни, што ће нашој земљи донети нешто влажнији Медитерански ваздух, те на крајњем југу у југозападу можемо очекивати и повећање облачности. Понегде ће бити слабе сипеће кише, али нам јужни ветар доноси и топлију ваздушну масу, тако дан температура и у наредној недељи остаје изнад просека.

Сунчан викенд најављује и меторолог Ђорђе Ђурић који каже да осим свежег јутра за оба дана можемо да уживемо у правим пролећним данима.

„Викенд пред нама биће без облака, уз потпуно ведро и стабилно време. Јутро ће бити свеже, у долинама и котлинама са маглом, а понегде још може бити и слабог мраза, углавном при тлу. Током дана релативно топло за ово доба године“, написао је Ђурић на свом Фејсбук профилу.
Следећа недеља облачна, али топла

Метеоролози за почетак наредне недеље најављују и даље лепо време, али додају да тако неће бити током свих седам дана. Гојковић каже да нас још једна промена очекује наредне недеље, а то је пад ваздушног притиска и нешто хладнији дани.

„Антициклон који је изнад Европе створио „блокинг“ ситуацију и онемогућавао продор циклона и кишоносних облака дубље у континент постепено слаби. Ово ће узроковати да интензиван циклон стигне све до Балтичких земаља, а својим хладним фронтом и до Медитерана. Због мешања топле и хладне ваздушне масе изнад Медитерана се формирају облаци који касније, под утицајем јужног ветра, стижу до наше земље. У уторак ће бити мало до умерено облачно, а већ од среде долази до повећања облачности“, каже Гојковић.

Наводи да према тренутним прогностичким моделима, кишоносни облаци захватају Србију у другој половини наредне недеље, коа и да ће се ту задржати неколико дана.

„Иако ће бити облачно и кишовито неће бити осетнијег захлађења, јер ће ветар из правца југа и југозапада стално доносити топао ваздух“ каже Гојковић.

Ђурић наводи ће наредни викенд бити доста хладнији од овог, али да нам након тога следи стабилизација времена.

„Кишу и пљускове са грмљавином очекујемо у петак. И током четвртка и током петка, иако нешто свежије, биће умерено топло, уз максималне температуре од 15 до 20 степени Целзијуса. Потом се очекује продор хладног фронта, па се наредног викенда очекује променљиво облачно и свежије за око пет степени Целзијуса. Према тренутним прогнозама након следећег викенда уследила би стабилизација времена и време би било сунчано и право пролећно“, каже Ђурић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs