Ово је група људи која је “отпорна на Корону”! Научници утврдили зашто се неко природно боље бори против вируса

Ljudi

Научници из Шведске утврдили су да је у питању ген који “говори” телу да ствара протеин ефикасан у разарању вирусних честица САРС-ЦоВ-2.

Код једне трећине људи у Европи утврђено је да ће се тело лакше изборити са инфекцијом корона вирусом.
Ген који смањује тежину болести услед инфекције ковидом је идентификован а научници кажу да ће помоћи у прављењу нових лекова за третирање оболелих од вируса који држи планету у шаци већ две године.

Научници из Шведске утврдили су да је у питању ген који “говори” телу да ствара протеин ефикасан у разарању вирусних честица САРС-ЦоВ-2, преносе медији. Протеин ОАС-1 варира у дужини, а када је дужи успева боље да разори честице вируса. Ген који одређује његову дужину пронађен је у различитим процентима код људи различитог порекла.

Истраживачи са Каролинска института у Шведској наводе да овај ген, који за 20 одсто смањује тежину клиничке слике, има осам од десет људи афричког порекла, а један од троје људи европског порекла.

– Разумевање начина на који генетски фактори ризика утичу на болест биће кључно за откривање и производњу нових лекова – рекао је др Брент Ричарс са Универзитета Мекгил, један од коаутора студије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије