Одблокирано! Путин одобрио иницијативу

Putin

Русија је спремна да прошири рад по питању испорука ђубрива на светска тржишта, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Руски лидер се јутрос пре одласка у Јерменију на самит Организације Споразума о колективној безбедности (ОДКБ) састао са оснивачем „Уралхима“ Дмитријем Мазепином.

Према Путиновим речима, група компанија „Уралхим“ је један од највећих произвођача у свету азотних, калијумских и амонијачних ђубрива. Он је додао да компанија ради успешно, упркос вештачким препрекама низа земаља.

Блокирање испорука ђубрива угроженим земљама ─ неприхватљиво

Руски лидер је, такође, назвао неприхватљивим блокирање испорука ђубрива сиромашним земљама, а које је Русија била спремна да испоручи бесплатно.

– Наравно, морамо да учинимо све како би се осигурали, пре свега, разуме се, интереси наших пољопривредника, који показују веома добре резултате, али и да пружимо подршку нашим традиционалним, вашим традиционалним клијентима, потрошачима, као и нашим пријатељима у земљама у развоју – истакао је Путин.

Он је додао да је, пре свега, реч о Африци.
Путин је нагласио да је Москва у контакту са генералним секретарем Уједињених нација Антонијом Гутерешом по овом питању.

Руски председник је одобрио иницијативу директора компаније Мазепина да УН и Афричка унија одблокирају 265 тона ђубрива које је „Уралхим“ спреман да бесплатно испоручи.

Русија се не противи испорукама амонијака преко Украјине

Путин је такође нагласио да се не противи наставку испорука амонијака преко луке у украјинској Одеси.

Мазепин је оценио да Украјина износи политичке захтеве поводом пуштања у рад овог цевовода и изразио наду да се питање испорука амонијака може решити у оквиру прехрамбеног споразума.

Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин у интервјуу листу „Известија“ рекао да Русија позива УН и европске земље да почну процес извоза 280.000 тона руског ђубрива у Африку, које су раније блокирале неке европске земље. Он је такође истакао да је руска страна одлучила да се ово ђубриво бесплатно испоручи сиромашним земљама, пре свега на афричком континенту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs