Одзвонило „резервацијама“ на грчким плажама: Кренули багерима да чисте плаже од пешкира којима туристи заузимају места „за следећи дан“

Bager

Готово сваког лета на плажама широм Грчке могу се видети пешкири и лежаљке који туристе дочекују ујутру када дођу на купање.

Наравно, ради се о „резервацијама“ које најчешће наши туристи имају обичај да оставе на плажи како би их сачекало најбоље место ујутру када дођу.

Обично се ради о местима која су у неком природном хладу, или делу плаже који је по нечему јединствен и „посебан“ у односу на друге делове. Овај „обичај“ вероватно би био искорењен да неко преко ноћи покупи те пешкире или лежаљке, али се то никада не дешава, па онда нема ни бојазни да „резервација“ остане.

С друге стране, велики број оних који немају „резервацију“ често критикује на друштвеним мрежама ове „повлашћене“ али се све заврши на томе.

Тако је било и ове године, али се онда на друштвеним мрежама појавило неколико објава у којима су наши туристи обавестили људе у Грчкој да је почело „чишћење“ плажа од „резервација“.

Међутим, чини се да је грчка комунална полиција напокон почела да уводи ред па су тако наши туристи објавили да су у Неа Каликратији покупили све сунцобране и лежаљке за „резервацију“, док се у Неа Флогити кренуло још драстичније – багером!

И у Црној Гори уклањали „резервације“

Секретаријат за инспекцијски и комунални надзор Општине Тиват и Комунално предузеће Тиват организовали су више заједничких акција уклањања пешкира, пластичних боца и других предмета којима посетиоци плажа покушавају да „резервишу“ место за наредни дан.
Из локалне управе поручују да неће толерисати ову појаву и апелују на грађане да на плажама не остављају поменуте предмете, посебно имајући у виду да је казна за овај прекршај 100 евра за физичка и до 7.000 евра за правна лица.

“Службеници Комуналне полиције упозоравају кориснике плажа да ће они који на плажама остављају ове предмете бити кажњени, а ствари ће бити уклоњене са плаже”, саопштено је из тиватске општине.
Наравно, ове објаве су наишле на велики број оних који одобравају а доста туриста верује да је остављање „резервација“ на плажама забрањено. Међутим, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић каже за 24седам да овде није проблем у томе да ли је нешто забрањено, него да ли је нешто у реду.

– Нигде не пише да је забрањено, али се подразумева да не можете да правите „резервације“. То су туристи смислили. Не знам да је законом забрањено, када причао о забрани, али није уобичајно и смета људима који не желе да на тај начин их ограничавају – каже Сеничић.

Он додаје да су Грци ово урадили да би очистили плажу и да би разрешили тај проблем.
Иначе, у Грчкој је у последње време активан „покрет пешкира“ који захтева да се смање закупи плажа од стране приватника.

– Они захтевају да се смањи простор бич баровима како би могли да ви дођете са пешкирима. Али то не значи да можете да дођете са 10 пешкира и заузмете читаву плажу. То је у крајњем случају и неозбиљно. Онда устанете у 7 ујутру па дођите на плажу – рекао је Сеничић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs