Одлазак Гандијевих: Како је моћна политичка породица Индије пала у сенку

Gandi

Обучен од главе до пете у бело, праунук првог премијера Индије Рахул Ганди препешачио је 3.500 километара своје земље како би се сусрео са гласачима и оживео интересовање за Индијски национални конгрес, некада моћну политичку партију која се сада бори да освоји гласове.

Његов пут је испраћен у медијима, али Ганди више није лидер странке и неће водити своје следбенике на следећим националним изборима 2024.

Та част ће припасти Маликарџуну Харгеу, конгресном ветерану, који је у прошлог месеца именован за лидера, што значи да ће први пут после више од 20 година странку водити неко други, а не члан породице Ганди.

Многима је скоро незамисливо да Ганди неће бити лице најстарије политичке групације Индије – члан породице је био задужен за њу 40 од 75 година независности, док је већи део преосталих 35 година на неки начим био укључен у вођство.

Аналитичари кажу да док земља прелази у нову еру, јашући на таласу десничарске, националистичке политике, породица и Конгрес имају мали значај у политичкој садашњости Индије, делимично вођени бројним корупцијским скандалима и лошим управљањем унутар странке.

– Гандији су данас потпуно патуљасти и у сенци Нарендре Модија – рекао је политички коментатор из Њу Делхија Арати Р. Џерат.

Тешко је предвидети будућност, али за породицу која је владала већим делом независне Индије мало је вероватно да ћемо поново видети Гандија као лидера земље – казао је он.

Индијски Кенедијеви

Као моћну политичку династију, неки су Гандијеве упоредили са Кенедијевим, који су деценијама баланирали између низа личних трагедија и одржања моћи.

Породица није добила име од Махатме Гандија, познатог лидера за независност земље, него од потомака Џавахарлала Нехруа, који је био кључан у покрету за независност земље од британске владавине и 1947. постао њен први премијер.

Нехруова ћерка Индира узела је презиме Ганди удавши се за Фероза Гандија, још једног члана странке.

Индира ће касније наследити свог оца, пре него што је преда вођство свом сину, Раџиву. Касније ће га преузети његова супруга Сонија Ганди и син Рахул.

Нехру је владао 17 година након независности од британске владавине, уводећи Индију у нову еру након њене крваве поделе, која је довела до стварања Пакистана, узроковала смрт 2 милиона људи и раселила још 15 милиона.

Нехру је ујединио осиромашену нацију покретањем деценија економског, друштвеног и политичког развоја.

– Био је део борбе за слободу, па је желео да се осигура да ће Индија достићи свој потенцијал и да ће расти. Желео је да поведе свој народ у врли нови свет – рекао је Џерат.

Током свог времена на власти Нехру је промовисао демократију и секуларизам, улагао у науку и технологију, градио водеће образовне институте и промовисао родну равноправност у дубоко патријархалној земљи.

Када је умро док је био на функцији 28. маја 1964. године, лидери из целог света изразили су саучешће породици. Две године касније његова ћерка, Индира Ганди, дошла је на чело државе као прва и до сада једина жена на месту премијера Индије.

Од раног детињства припремана за ту позицију, Индира Ганди се сматрала проницљивим, снажне воље, а за неке и аутократским вођом.

Била је изабрана за премијерку од 1966. до 1977. и поново 1980. Њене године на функцији биле су обележене и личном трагедијом (њен син Санџај је умро током њеног другог мандата) и турбуленцијама, делимично због рата са Пакистаном, суше, глади и економске кризе.

Суочена са растућим незадовољством, Индира Ганди је 1975. године прогласила контроверзно ванредно стање у Индији на 21 месец – суспендујући основне слободе, уводећи цензуру штампе и затварајући опозиционаре.

Њене године на власти окончале су се трагедијом када ју је 31. октобра 1984. убио у њеној кући у Њу Делхију њен телохранитељ Сик, четири месеца након што је наредила индијским трупама да упадну у Златни храм, једно од најсветијих светилишта сикизма, како би истерали сепаратисте.

– Расположење нације се променило након атентата. Али је то било кратког даха. Ових дана мало наше мале деце зна за њене жртве и тешке одлуке које је донела – рекао је Рашид Кидвај, аутор књиге „Сонија, биографија“ и гостујући сарадник у „Обсервер Ресеарцх Фоундатион“.

Син Индире Ганди, Раџив, дошао је на њено место после мајчине смрти.

Познат као „невољни“ премијер који никада није желео то место, Раџив Ганди је постао најмлађи лидер са 40 година. Служио је мање од деценије, изгубивши на општим изборима 1989. након корупционашког скандала, а две године убила га је сепаратистичка група Шри Ланке, Ослободилачки тигрови Тамил Елама.

Током свог мандата потписао је мировне споразуме са побуњеничким групама у државама у којима су верске тензије биле високе и заслужан је за развој индијског сектора науке и технологије, чиме је стекао надимак „Отац информација и технологије“.

Без Гандија на челу и појавом Индијске народне партије 1990-их Конгрес је био у проблему. У годинама које су уследиле индијско руководство се смењивало између странака.

Тек када је Раџивова удовица, рођена у Италији, Сонија, преузела дужност лидера Конгреса 1998. године, они су се политички вратили.

Шест година касније довела је странку до победе на општим изборима – али није успела да заузме челну позицију и уместо тога именовала је економисту Манмохана Синга за премијера.

Са успоном новог таласа десничарске политике, њихова странка сада је у политичком запећку, кажу аналитичари. Моди је 2014. великом већином изабран за премијера.

– Гандијеви одишу трагичним гламуром Кенедијевих. Ова породица је изградила индијске образовне, здравствене и технолошке институције. Њихово наслеђе се осећа и данас – рекао је Џерат, политички коментатор.

Успон деснице

Након понижавајућег и озбиљног пораза на општим изборима у Индији, Рахул Ганди је 3. јула 2019. јавно поднео оставку на место лидера Конгреса.
Модијева Индијска народна партија тада је освојила историјску већину у доњем дому парламента, цементирајући антитезу Конгресу Гандијевих као најизраженијој политичкој снази у индијској политици последњих деценија.

– Моди је усавршио наратив да су Гандијеви либерална елита, династија која не би требало да буде на власти. И како се земља померала удесно, његова политика се показала изузетно популарном – рекао је Кидвај.

Индијска народна партија има своје корене у Федерацији народних добровољаца, десничарској хиндуистичкој организацији коју чине присталице Хиндутва идеологије која тежи да Индију учини земљом хиндуса.

Скоро 80 одсто од 1,3 милијарде људи у земљи су хиндуси, а аналитичари кажу да је Модијева популистичка политика привлачна масама.

– Индија се мења. Како се демократија продубљивала, видели смо успон нове класе људи – а ова класа заиста није школована у Нехрувским принципима демократије. Спремни су да купе хиндутванску политику Индијске народне партије предвођене Модијем. И то је нешто чему ова генерација Гандијевих није била у стању да се супротстави – рекао је Џерат.

Штавише, аналитичари указују на деценије сукоба и лошег управљања унутар Конгресне странке, који су ослабили њену позицију у земљи. Рахул и Сонија Ганди су такође оптужени за корупцију, иако они ове наводе поричу.

Други мандат последњег премијера Конгреса који је управљао Индијом био је прожет оптужбама о корупцији и скандалима са митом од неколико десетина милиона долара.

Модијеви скромни почеци као сина продавца чаја, у односу на привилеговано васпитање Гандијевих под утицајем Запада, такође га чини ближим растућој популацији средње класе, рекао је Џерат. Нехру је, као и Раџив и Рахул, школован на Тринити колеџу у Кембриџу. Његова ћерка Индира школовала се на Универзитету Оксфорд.

– Рахул Ганди је наставио да тражи успех, али он је био прилично неухватљив. Зато је преузео другачију улогу и отишао у ову кампању широм земље – рекао је Кидвај.

Док Рахул Ганди наставља свој пут ка уједињењу земље, можда ће успети да поново изгради имиџ Конгреса. Али изгледа да је мало вероватно да ће икада постати премијер земље, као што су били његов отац, бака и прадеда. Никада се није женио и нема деце. Његова сестра Пријанка, такође чланица странке, има двоје мале деце – али је нејасно да ли ће они икада ићи у политички живот.

Све очи ће бити упрте у следећег лидера, јер он покушава да добије довољно гласова да смени Модија 2024.

– Моди свакако има контролу над моћи. Али ако Конгрес успе да се окупи, онда ћемо можда видети повратак – закључио је Џерат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs