Одлука градоначелника Вучевића обрадовала Мађаре: Мађарски културни центар постаје установа културе и финансираће се из буџета!

Vučević

У реконструкцију се улаже 63 милиона динара. Вичек: Најзначајније место за мађарску културу, велика ствар за заједницу.

Након најаве првог човека Српске Атине Милоша Вучевића да ће финансирати реконструкцију Мађарског културног центра “Петефи Шандор” са око 63 милиона динара, из Савеза војвођанских Мађара поручују да је ово вишеструку добра вест.

СВМ: За нас Мађаре ово је веома значајна инвестиција

То што ће за неколико месеци Мађарски културни центар добити ново рухо, према речима Анамарије Вичек, председнице Градског одбора СВМ у Новом Саду, “за мађарску културну заједницу изузетно је важна инвестиција”.

– Културни центар “Петефи Шандор” протеклих деценија је био један од најзначајнијих места у Новом Саду везано за мађарску културу. Активности које су тамо организоване биле су намењене од најмлађих узраста, па навише. Једна од њих и најзначајнија је “рингато”, што представља певање традиционалних песама и играње игара где се деца од малена, осим што развијају говор, упознају са сопственом културом и традицијом. Ту се такође организују играонице и радионице за предшколце и основце, активности током летњег кампа. Зато нам је његова реконструкција изузетно битна, поготову имајући у виду да је то стара зграда са дотрајалим инстралацијама, где ни грејање није како треба, па смо у зимским месецима морали да прекидамо са активноситима – истиче Вичек.

Све решено: Убудуће неће бити брига око финансирања

Међутим, како је навела, најзначајније је то што ће се променити модел финансирања.

– Културни центар се до сада финансирао преко конкурса града као удружење, што је на годишњем нивоу износило око 4 милиона динара, а сада ће он одлуком града постати установа културе. Самим тим, прећи ће на буџтско финансирање – каже она, истичући да је Нови Сад у сваком смислу мултикултурни и мултиетнички центар региона.

Мађарска заједница је овде бројна, додаје наша саговорница, нарочито у Телепу.

– Добро је што имамо три основне школе у којима се настава одвија на мађраском језику. Важно је да и ваншколске активности, оне којима се деца баве у слободно време имају простор где се могу обављати – закључује она.

Вучевић: Поносан сам на то што је Нови Сад мулти-култи центра региона

Први човек Новог Сада саопштио је да је поносан што је Нови Сад препознат као “мулти-култи” центар региона и као “град који показује да су различитост и посебност предности и да је заједнички живот разних нација без иједног инцидента, не само могућ, већ да представља победу свих нас који у овом дивном граду живимо”.

– Из ових разлога финансирамо комплетну реконструкцију Мађарског културног центра “Петефи Шандор” са око 63 милиона сам динара и овај објекат ће постати репрезентативно место и центар културног живота наших мађарских комшија. Односи Срба и Мађара су дубоко укорењени у историји и заједничкој традицији, прожети су заједничким тежњама за бољим сутра, а управо Нови Сад и његови суграђани служе као најбољи пример и доказ шта све можемо да учинимо заједно!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs